Sile Dinicu (1919-1993) -cover22
Personalitatea zilei

Sile Dinicu

(10 decembrie 1919 – 7 ianuarie 1993)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Sile Dinicu (1)Sile Dinicu

10 decembrie 1919, Bacău – 7 ianuarie 1993, București

 

Sile Dinicu a fost compozitor, dirijor, pianist și orchestrator de muzică de estradă și ușoară. A fost nepot al lui Grigoraș Dinicu. A urmat studiile muzicale la Galați cu pianistul Theodor Fucs, apoi a parcurs studiile Conservatorului Lyra din Brăila (1929–1930).

După debutul la Radio (1936), a fost pianist în diverse formații de muzică ușoară din capitală, în 1941 a fost angajat de către Constantin Tănase în orchestra teatrului Savoy din capitală, a dirijat orchestra Teatrului Gioconda (1943–1947), unde l-a secondat pe Ion Vasilescu, iar în paralel a participat în programul localurilor bucureștene Zissu și Cina.

Sile Dinicu – Nopți cu lună în București

Din 1947 a început lunga colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune, la început cântând la pian, apoi a devenit dirijorul orchestrei de muzică ușoară a Radiodifuziunii Române (1951–1985), ulterior a Radioteleviziunii Române. Sub bagheta sa, orchestra a devenit un ansamblu care se acorda perfect, rivalizând cu cele mai mari orchestre de gen din lume. În această perioadă a fost nelipsit din programele muzicale şi de divertisment difuzate în România.

Cornel Constantiniu și Orchestra Radio condusă de Sile Dinicu

Ca dirijor de estradă, a realizat numeroase turnee în Israel, Franța, Germania și în țările socialiste de la acea dată, a condus formații de muzică ușoară din Portugalia (Lisabona) și Cehoslovacia (Bratislava), a făcut parte din jurii naționale și internaționale de concursuri muzicale.

Sile Dinicu – Tu m-ai fermecat • Dialog peste timp Doina Moroșanu – Sile Dinicu

În perioada 1963–1984 a dirijat fără întrerupere orchestra de acompaniament a Concursurilor şi Festivalurilor de muzică uşoară de la Mamaia, iar în perioada 1968–1970 s-a aflat la pupitrul orchestrei Festivalului Cerbul de aur de la Brașov.

Sile Dinicu și Gică Petrescu în Studiourile Radiodifuziunii Române
Sile Dinicu și Gică Petrescu în Studiourile Radiodifuziunii Române

A compus peste 100 de melodii de muzică ușoară, multe dintre acestea devenind șlagăre: București, București, Întotdeauna marea, Nu mă certa, Seri la malul mării. A scris multe alte compoziții de succes care au fost interpretate de artiști de prestigiu precum Doina Moroșanu, Dan Spătaru sau Gică Petrescu.

Margareta Pâslaru, Mihai Fotino și Sile Dinicu – Fals tratat de muzică ușoară

A realizat sute de înregistrări la Radiodifuziunea Română și casa de discuri Electrecord.

Pentru întreaga sa activitate, a primit titlul de Artist emerit, „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”, a fost distins cu Ordinul Muncii, clasa a III-a (1956), cu premii de interpretare în anii și mențiune la creație (1964 și 1965), a primit Ordinele Meritul cultural clasa V-a (1968) și clasa a II-a (1974) și a primit Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor al cărui membru era din anul 1952.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Sile_Dinicu

 

Medalion Sile Dinicu

 

***** [In English] *****

Sile Dinicu (2)Sile Dinicu

10 December 1919, Bacău, România – 7 January 1993

 

Sile Dinicu was a Romanian composer, conductor and pianist, directed Theatre orchestra Gioconda, since 1951 he became conductor of light music Orchestra of the Romanian Radio, subsequently Romanian Radio and Television, for over 30 years.

Sile Dinicu – Mituri românești

He led light music bands from Portugal and Czechoslovakia, was part of national and international juries of music competitions and participated as conductor at music festivals and competitions, Mamaia and Golden Stag in Brasov.

Sile Dinicu (3)

*****

 

Sile Dinicu – Ritm de tangou • Orchestra Titel Popovici

 

#SileDinicu #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită