România frumoasă

Maria Fotino

Maria Fotino (1912-1996)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Maria Fotino (1) DetailMaria Fotino

5 octombrie 1913, București – 26 ianuarie 1996, București

 

Maria Fotino a fost pianistă. S-a născut într-o familie de muzicieni, fiind sora pianistei Ecaterina Fotino-Negru și a violoncelistului Ion Fotino.

Matei Socor – Sonată pentru pian [Lucrări camerale]

Și-a început studiile încă de la vârsta de trei ani mai întâi cu mama sa, Maria Elisabeta Fotino, și cu profesori particulari, apoi cu Florica Musicescu la Conservatorul din București, absolvit la 16 ani. S-a specializat la Akademische Hochschule für Musik din Berlin și la Conservatorul din Paris. A studiat la Școala de Belle Arte cu Jean Steriadi.

A debutat la radio, la 16 ani, cu Suita în Re major, op. 10 de George Enescu, alături de autorul însuși.

George Enescu – Pavană din Suită pentru Pian Nr. 2, în Re major „Sunete de clopot”, op. 10

Încă din 1941 a fost angajată la Radio ca pianistă și maestru de sunet, iar din 1953 a devenit solistă a formațiilor simfonice Radio, pe parcursul a 20 de ani. Ultima sa apariție a avut loc în 1984, pe scena Ateneului Român.

A cântat sub bagheta unor mari dirijori precum George Enescu, Constantin Silvestri, Alfred Alessandrescu, Theodor Rogalski, Kirill Kondrașin și Sergiu Comissiona. A efectuat turnee în țară și în Franța, Germania, Italia sau Suedia.

Joseph Haydn – Sonată pentru pian în Mi minor

Dinu Lipatti, colegul ei de la clasa Floricăi Musicescu, alături de care a participat, ajungând până în finală, la Concursul de la Viena în 1933, și cu care s-a întâlnit adesea în anii studenției la Paris, îi purta o caldă prietenie, admirând-o sincer pentru cântul ei pianistic. Tot așa, George Enescu a ales-o în mai multe rânduri ca parteneră, în recitaluri sau în concerte camerale.

Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul pentru 2 piane • Orchestra inginerilor, Dirijor Petru Ghenghea, Pian: Maria Fotino & Maria Haiduc

Încă de la începuturile carierei sale, Maria Fotino a fost foarte deschisă pentru colaborări cu variate formații instrumentale, iar ca solistă s-a aflat mereu alături de cele mai importante orchestre din țară. A parcurs un repertoriu imens, în care muzica românească și-a aflat un loc important.

Trebuie spus că interpretările sale în lucrările enesciene au rămas de referință, devenind un model și pentru generațiile care i-au urmat”. (Olga Grigorescu – Arta Mariei Fotino, Colecția RadioLegende, 2013)

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Maria_Fotino

 

Robert Schumann – Traumerei (Reverie) • Centenar Cella Delavrancea (1987)

 

***** [In English] *****

Maria Fotino (2)Maria Fotino

5 October 1913, Bucharest – 26 January 1996, Bucharest

 

Maria Fotino was a Romanian pianist, born into a family of musicians. She started her studies from the age of three, first with her mother, Maria Elisabeta Fotino, then with Florica Musicescu at the Conservatory in Bucharest, graduated at 16.

She debuted on Radio, at 16, with Suite in Re major, op.10 by George Enescu, along with Enescu himself.

Maria Fotino was also a pianist and sound master on Radio, and from 1953 she became a soloist of Radio symphonic orchestras, for 20 years.

Joseph Haydn – Sonată pentru pian în Sol major

She sang under the baton of great conductors such as G. Enescu, C. Silvestri, A. Alessandrescu, T Rogalski, K. Kondrașin and S. Comissiona and she has toured the country and in France, Germany, Italy or Sweden…

*****

 

Wolfgang Amadeus MozartSonata în Si bemol major, op. 570

 

#personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality #MariaFotino

----------

*Ediție revizuită

0 comentarii la „Maria Fotino

Lasă un răspuns