Sergiu Comissiona (1928-2005)_21
Personalitatea zilei

Sergiu Comissiona

(16 iunie 1928 – 5 martie 2005)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Sergiu Comissiona (1)Sergiu Comissiona

16 iunie 1928, București – 5 martie 2005, Oklahoma City, USA

 

Sergiu Comissiona a fost dirijor și violonist american, evreu originar din România.

În tinerețe, în ciuda interdicției pentru evrei de a avea acces la viața culturală și muzicală a populației majoritare, a reușit adesea să frecventeze clandestin concerte simfonice la Ateneul Român.

A studiat din copilărie vioara cu Cecilia Nițulescu Lupu, care neprezicându-i un deosebit succes ca violonist, a fost cea dintâi să-i sugereze de a încerca arta dirijoratului. A fost membru în orchestra semisimfonică „Ciprian Porumbescu”, condusă de Emil Cobilovici și, tot la îndemnul profesoarei Nițulescu Lupu, s-a instruit și a exersat în jazz, făcând chiar parte dintr-o formație de jazz. Apoi a luat lecții de dirijat la Conservatorul evreiesc de pe Strada Sfinților, cu Eduard Lindenberg. La 17 ani, sub îndrumarea acestuia, a apărut prima dată în public ca dirijor, cu orchestra Colegiului farmaciștilor, intrepretând, între altele, uvertura Egmonnt și suita Peer Gynt. A fost admis la Conservatorul din București, unde a avut profesori pe Nicolae Breazu, Constantin Silvestri, Eduard Lindenberg și George Georgescu. Adolescent, a devenit membru al Quartetului Radio și violonist în orchestra Filarmonicii de Stat.

Ottorino Respighi – Feste Romane • Orquesta Sinfónica de Radiotelevisión Española, Dirijor Sergiu Comissiona

A avut un debut neașteptat: când dirijorul orchestrei, care trebuia să conducă Faust de Charles Gounod, a fost, în seara respectivă, indisponibil, Comissiona, pe atunci în vârstă doar de 17 ani, a convins conducerea operei că el cunoaște partitura, făcându-și astfel debutul dirijoral alături de mama sa, care interpreta rolul Margaretei. În 1949, s-a căsătorit cu dansatoarea Robinna, care i-a fost alături până la sfârșitul vieții. În 1950, a devenit director muzical al Ansamblului de Stat Român, iar cinci ani mai târziu a fost numit dirijor principal al Operei de Stat din București.

Antonin Dvorak – Simfonia nr. 9 în Mi minor • Sydney Symphony Orchestra, Dirijor Sergiu Comissiona

A emigrat în 1959 împreună cu familia în Israel, unde a fost director muzical al orchestrei simfonice din Haifa, a organizat și a condus orchestra de cameră Ramat Gan, ansamblu cu care efectuat un turneu în 43 de orașe din USA și Canada.

Franz Liszt – Concertul pentru pian nr.1 în Mi bemol majorTVE Orchestra, Dirijor Sergiu Comissiona, Pian Sergei Yerokhin

În 1966 a fost numit director muzical al orchestrei simfonice din Göteborg (Suedia), iar în 1982 a devenit membru onorific al Academiei Regale Suedeze de Muzică. A devenit cetățean american în 1976. A fost director muzical al orchestrei American Symphony din New York, dirijoe al Orchestrei simfonicr din Baltimore (1969–1984), prim-dirijor al orchestrei posturilor de radio și televiziune din Madrid (1990–1998), și, în paralel, director muzical al Orchestrei Filarmonice din Helsinki (1990–1994). Foarte căutat ca dirijor-invitat (guest conductor), a apărut la pupitrul multor formații de prestigiu: Vancouver Symphony Orchestra, Orchestra filarmonică Radio din Hilversum, Olanda, Philadelphia Orchestra.

Giuseppe Verdi – Requiem • Orquesta Sinfónica de RTVE, Dirijor Sergiu Comissiona

În 1981, cu ocazia centenarului nașterii lui George Enescu, împreună cu un grup de muzicieni a devenit unul dintre membrii fondatori ai Societății „George Enescu” din Statele Unite ale Americii, avându-l ca președinte de onoare pe Yehudi Menuhin.

George Enescu – Rapsodia Română, Op. 11 • Vancouver Symphony Orchestra, Dirijor Sergiu Comissiona

După 1990 a venit de mai multe ori în România, fiind și membru al juriului Concursurilor „George Enescu”. În multe din programele sale, Comissiona a inclus opere ale compozitorilor români. În 2005, a întreprins un turneu în Franța împreună cu Orchestra Simfonică Radio din București, înregistrând mult succes, printre altele, cu Simfonia I de George Enescu.

Discografia sa include 18 albume cu înregistrări realizate în fruntea diferitelor orchestre simfonice.

Mai mult: Sergiu Comissiona [Wikipedia]

 

Sergiu Comissiona Documentar TVR

 

***** [In English] *****

Sergiu Comissiona

June 16, 1928, Bucharest – March 5, 2005, Oklahoma City

Sergiu Comissiona (2)_21

Sergiu Comissiona was a Romanian conductor and violinist.

Comissiona began violin studies at the age of five, was hired as a violinist by the Romanian State Ensemble while still in his teens, making his conducting debut at the age of 17. In his twenties he was named principal conductor of the Romanian National Opera, which he led from 1955 to 1959.

Anton Bruckner – Symphony No. 1 • Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, Conductor Sergiu Comissiona

He fled the Communist regime in 1959 and emigrated to Israel, founded the Ramat Gan Chamber Orchestra, (1960) which he led until 1967. He also directed the Haifa Symphony. He made his American debut with the Philadelphia Orchestra in 1965 and emigrated to the United States in 1968.

Gustav Mahler – Symphony No. 5 in C sharp minor • Orquesta sinfónica de Radio Televisión Española (OSRTVE), Conductor Sergiu Comissiona

He was made a Knight of l’Ordre des Arts et des Lettres of France, received a Mus D. honoris causa from the New England Conservatory in Boston, Massachusetts; was an honorary member of the Royal Swedish Academy of Music and founder national competition for young American conductors of the Baltimore Symphony Orchestra.

More on: Sergiu Comissiona [Wikipedia]

 

Allan Pettersson – Symphony No.7 • Swedish Radio Symphony Orchestra, Conductor Sergiu Comissiona

 

#SergiuComissiona #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality #universalmusic

----------

*Ediție revizuită și adăugită