Ștefan Bănică (1933-1995) -cover
Personalitatea zilei

Ștefan Bănică

(11 noiembrie 1933 – 26 mai 1995)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Ștefan Bănică (1)Ștefan Bănică

Ștefan Constantin Bănică; 11 noiembrie 1933, Călărași – 26 mai 1995, București

 

Ștefan Bănică a fost un actor complex de teatru și film, comedian, remarcat și ca un bun cântăreț.

S-a născut în familia lăutarului Drăgan Constandache Bănică, care s-a mutat la Bucureşti. De copil, a cântat în corul de copii de la radio, a jucat în spectacole de teatru pentru școlari. A absolvit Institutul de Teatru din capitală în 1955, la clasa Alexandru Finți. În vremea studenției făcea figurație la teatrele bucureștene. A jucat la Teatrul CFR, la Teatrul Regional Bucureşti, pe scena Teatrului „Bulandra”, la Teatrul Naţional Radiofonic, la televiziune.

Fane și Măndica (1993) • Rodica Popescu Bitănescu & Ștefan Bănică

La Teatrul CFR–Giulești a jucat în piese ca Băiat bun dar cu lipsuri de Nicuță Tănase, Escu și Titanic Vals de Tudor Mușatescu, la Teatrul Regional București l-a interpretat pe Mitică Popescu, din piesa cu același nume a lui Camil Petrescu.

A jucat și pe scena Teatrului „Bulandra” în D-ale carnavalului și O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, Arsenic și dantelă veche de J. Kasserling, Nota zero la purtare de Virgil Stoenescu și Octavian Sava.

O scrisoare pierdută (1982) Fragment • Regia Liviu Ciulei. Cu: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Petrică Gheorghiu, Octavian Cotescu, Ștefan Bănică, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Fory Etterle, Aurel Cioranu etc.

Ștefan Bănică (2)A fost unul dintre cei mai îndrăgiți actori și cântăreți români, din toate timpurile, fiind, totodată, imposibil de imitat. Împreuna cu Stela Popescu, a interpretat roluri în spectacole de revistă și divertisment, la grădina Boema. Avea o voce foarte frumoasă, a interpretat melodii de neuitat ca Gioconda se mărită, Îmi acordați un dans, Cum am ajuns să te iubesc, Hei, coșar, coșar, Asta seară mă fac praf, Of, inimioara, Cântecul băiatului, Cine umblă prin vecini, Ce-aveți fetelor cu mine, Ce te uiți așa la mine etc.

Ștefan Bănică – Îmi acordați un dans

A jucat in piese pentru Teatrul Național Radiofonic: Anecdotă provincială, Bărbierul din Sevilla, Districtul celălalt, Furtuna, Mincinosul, Mitică Râmătorian, Poveste de carnaval, Visul unei nopți de iarnă etc.

Stela Popescu, Ștefan Bănică și mari artiști ai cântecelor de petrecere

Pe lângă carierea sa în teatru, Ștefan Bănică a strălucit pe scena filmului românesc, unde a avut roluri răsunătoare în producții precum Dincolo de barieră, Golgota, Tunelul, Împușcături pe portativ, Zile de vară, Vin cicliștii, Cântecele mării, Brigada Diverse in alertă, Brigada Diverse intră in acțiune, Păcală, Fair Play, Septembrie, Nea Mărin miliardar, Singur printre prieteni, De ce trag clopotele, Mitică?, Harababura, Cel mai iubit dintre pământeni.

Singur printre prieteni (1979) • Regia Cornel Todea. Cu: Horațiu Mălăele, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Octavian Cotescu, Ștefan Bănică, Răzvan Vasilescu, Florina Luican etc.

Mai mult: Ștefan Bănică [Wikipedia]

In English: Ștefan Bănică [Wikipedia]

 

Ștefan Bănică – Muzică românească de colecție

 

#StefanBanica #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită