Carol Davila
Personalitatea zilei

Carol Davila

(8 aprilie 1828 – 24 august 1884)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Carol Davila. Portret de Theodor Aman
Portret de Theodor Aman

Carol Davila

Carlo Antonio Francesco d’Avila; 8 aprilie 1828, Parma, Ducatul Parmei – 24 august 1884, București

 

Carol Davila a fost medic și farmacist de origine franceză, născut în Italia, membru post-mortem (din 2003) al Academiei Române.

A venit pe lume la 8 aprilie 1828 la Parma, în nordul Italiei. Unele surse pretind că ar fi fost fiul nerecunoscut al celebrului compozitor Franz Liszt. A copilărit la Frankfurt pe Main și a început valoroasa carieră la doar 15 ani, într-o farmacie. A absolvit în 1853 Facultatea de Medicină din Paris. Și-a luat Doctoratul în Medicină la Paris și apoi a ajutat la stingerea epidemiei de holeră din 1849, în Champagne și Cher.

A sosit în Țara Românească în data de 13 martie 1853, la nici 25 de ani, invitat de Domnul Barbu Dimitrie Știrbei. Odată ajuns în ţară a primit din partea lui Barbu Ştirbei gradul de maior. A fost numit medic-şef la Spitalul Militar, iar domnitorul i-a dat mână liberă să reformeze atât unitatea cât și sistemul medical al armatei Țării Românești. A reorganizat spitalul miliar pe secţii, a îmbunătăţit îngrijirea medicală acordată bolnavilor şi a reuşit să realizeze, în 1855, prima transfuzie de sânge din România. Ar fi trebuit să stea doar 3 ani, dar a rămas până la sfârșitul vieții sale.

A contribuit fundamental la organizarea învățământului medical din România. A fost profesor de chimie la Universitatea din București. În 1855 a înființat o școală de felceri iar în 1856 o școală secundară de chirurgie cu program școlar teoretic-liceal și sanitar-militar. A înființat Facultatea de Medicină, a întemeiat învățământul farmaceutic și pe cel veterinar, a fondat numeroase societăți și reviste de specialitate (între care Asociația medicilor români, Monitorul medical, Gazeta spitalelor), a organizat conferințe medicale și a ținut prelegeri cu demonstrații experimentale la Sfântu Sava.

S-a îmbolnăvit de holeră, în timp ce se lupta cu epidemia la Brăila, și de tifos, în timp ce îngrijea ocnașii din Telega. Apreciat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost înaintat în gradul de general în 1860. A organizat serviciul românesc de ambulanțe, distins în timpul războiului de Independență. A modelat viața medicală sub patru domni, dintre care trei i-au devenit prieteni. A construit, din aproape în aproape, un sistem medical pe care l-a implementat cu succes în serviciul sanitar militar și civil.

Istoria Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” Bucuresti

A înființat împreună cu horticultorul austriac Ulrich Hoffmann, Grădina botanică din București și a introdus concursurile medicale și stagiile obligatorii în spitale.

A creat primul azil de orfane, în care a adus 40 de fetițe din mahalale, iar la puțin timp a înființat și un orfelinat de băieți. Cât timp a trăit Davila, a funcționat și o școală de surdo-muți, cu atelier de tâmplărie și sculptură. Pe cheltuiala lui s-a editat culegerea de poezii populare a lui Vasile Alecsandri, pe care Davila, mare iubitor de folclor, a dat-o premiu elevilor și elevelor din școliile sale.

Împreună cu farmacistul Hepites, a pus bazele farmaciei române. Tot ideea lui a fost introducerea consultațiilor gratuite în spitale, pentru bolnavii săraci. A eradicat, în diferite regiuni ale țării, epidemii grave, a călătorit și a inspectat spitale, a participat la Expoziția universală de la Viena din 1873 cu un compartiment medical al României, a avut grijă de copiii orfani.

Carol Davila. Bust de Constantin Brâncuși, 1903 (Spitalul Militar Central București)
Bust de Constantin Brâncuși, 1903 (Spitalul Militar Central București)

Datorită lui, serviciul ambulanțelor militare și al trenurilor sanitare a fost pregătit din timp și, în timpul războiului de Independență, sute de vieți au fost salvate, iar 13.000 de bolnavi și răniți au primit îngrijiri. A primit decorații atât de la români: Legiunea de onoare în grad de Cavaler, Steaua României în grad de Comandor, Virtutea Militară etc cât și de la turci.

A făcut parte din caracterele mari ale secolului și a încearcat să formeze caracter și la elevii săi, care au fost trimiși la marile facultăți din Europa: Paris, Roma, Berlin și Viena și s-au întors doctori în medicină. Ulterior, au devenit profesori la facultatea înființată la București. „Ne recomanda să fim cinstiți și să nu ne lăsăm mituiți”, spuneau foștii săi elevi. Pe cartea sa de vizită nu era scris decât un singur cuvânt: DAVILA. Era suficient pentru toată lumea!

Fiul său, Alexandru Davila a fost un important dramaturg și prieten al Regelui Carol I.

Părintele medicinei românești s-a stins din viață la numai 56 de ani.

Mai mult: Carol Davila [Wikipedia]

 

Carol Davila

 

***** [In English] *****

Carol Davila. Portret de Theodor Mayerhofer
Portret de Theodor Mayerhofer

Carol Davila

Carlo Antonio Francesco d’Avila; 8 April 1828, Parma – 24 August 1884, Bucharest

 

Carol Davila was a prestigious Romanian physician of Italian ancestry.

He started from humble beginnings, most probably as an abandoned child, and the surname Davila was bestowed on him by his adoptive family and guardian.

He studied medicine at the University of Paris, graduating in February 1853. In March 1853, he arrived in Romania. He was the organizer of the military medical service for the Romanian Army and of the country’s public health system. Davila, together with Nicolae Kretzulescu, inaugurated medical training in Romania in 1857, by founding the National School of Medicine and Pharmacy. It was he who had determined government authorities to issue the first official instructions concerning the health care of factory workers and the organisation of medical districts in the country.

It was due to his many activities that several scientific associations appeared in Romania: the Medical Society (1857), the Red Cross Society (1876), the Natural Sciences Society (1876). With his assistance, two medical journals entered print: the Medical Register (1862) and the Medical Gazette (1865). During the Independence War (1877-1878) he was the head of the Army’s sanitary service.

Statuia Lui Carol Davila Din Fața Universității De Medicină București
Statuia lui Carol Davila din fața Universității de Medicină București / The statue of Carol Davila in front of the University of Medicine Bucharest

Davila is also credited with the invention of the Davila tincture for the treatment of cholera, an opioid-based oral solution in use for symptomatic management of diarrhea.

Davila’s son Alexandru was a noted dramatist and friend of King Carol I.

Carol Davila wrote Syphilis Prophylaxis (1853), Athmospheric Air (1871).

Today, the University of Medicine and Pharmacy in Bucharest, the largest of its kind in Romania, is named in his honor.

More on: Carol Davila [Wikipedia] 

 

*****

 

#CarolDavila #istoriaRomaniei #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită