Theodor Aman Autoportret -cover22
Personalitatea zilei Romanian Visual Art

Theodor Aman

(20 martie 1831 – 19 august 1891)


~ Personalitatea zilei* ~

 

Theodor Aman (1). Autoportret Self Portrait, 1851
Autoportret / Self Portrait, 1851

Theodor Aman

20 martie 1831, Câmpulung-Muscel – 19 august 1891, București

 

Theodor Aman a fost pictor și grafician, pedagog, unul dintre creatorii şcolii româneşti de pictură, membru post-mortem (din 1991) al Academiei Române.

S-a născut în familia unui negustor bogat, Dimitrie Dimo (zis Aman), macedonean și armean, care a fost ridicat la rangul boieresc de serdar de Ioan Vodă Caragea, iar mama sa, Despina era de origine greacă. A avut parte de o educație aleasă acasă – pictură, muzică, limbi străine.

A urmat cursurile Școlii Centrale din Craiova, unde a studiat desenul cu pictorul și profesorul Constantin Lecca, apoi s-a înscris la Colegiul Sfântul Sava din București la clasa profesorului croat Carol Wallenstein. Cum în Țara Românească se pregătea Revoluţia de la 1848, ideile revoluţiei erau promovate de la catedră de profesori ca A. Treboniu Laurian, Costache Aristia şi Aaron Florian. S-a împrietenit cu viitori revoluţionari, ca de pildă George Cretzianu. Între anii 1848–1850, Colegiul Sfântul Sava a fost închis.

În perioada 1850–1857 s-a stabilit la Paris, unde a studiat pictura cu Michel Martin Drolling și François-Édouard Picot, fiind influențat de maeștrii Renașterii italiene, de Eugène Delacroix – cel mai important pictor romantic francez – și de Thomas Couture – pictor și profesor de istorie francez. Pe când era acolo, a intrat în cercurile revoluționare românești. A debutat la Salonul Oficial de la Paris (1853), cu un Autoportret, la acest salon urmând a expune permanent până în jurul anului 1880.

A mers la Istanbul și a vizitat Sevastopolul în timpul războiului Crimeei, realizând tablouri istorice, cu teme legate de aspirațiile naționaliste ale României. În 1855, a prezentat una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, înfățișând Bătălia de la Alma, la Expoziția Universală de la Paris.

A revenit pe meleagurile natale, realizând pânze cu peisaje din Câmpulung și împrejurimi.

1 Stradă în Câmpulung Street In Câmpulung
Stradă în Câmpulung / Street in Câmpulung
2 Peisaj Din Sinaia Landscape In Sinaia
Peisaj din Sinaia / Landscape in Sinaia
3 Peisaj Cu Râu Si Copaci Landscape With River And Trees
Peisaj cu râu și copaci / Landscape with River and Trees
4 Portul Constanţa Harbor
Portul Constanţa / Constanta Harbor
5 Jardin Du Luxembourg
Jardin du Luxembourg
7 Cu Barca In The Boat
Cu barca / In the Boat
6 Veneția Venice
Veneția / Venice

Theodor Aman a fost pentru societatea conservatoare locală, care abia se desprindea de obiceiurile fanariote cu ișlic și giubea, o adevărată revoluție. El însuși a fost ridicat la rang de boier pitar de către domnitorul Barbu Știrbei în 1856, fiind răsplătit astfel pentru eforturile sale de afirmare în domeniul artelor. Fără să-și renege averea, titlul și originile sale boierești, Theodor Aman a reușit pe tot parcursul vieții sale să se comporte ca un senior al artelor. Atelierul și casa sa, construită în 1869 în stil pompeian, era în acea vreme o locație mondenă unde se întâlnea protipendada Bucureștiului. Astfel, despre acest loc monden, Alexandru Tzigara-Samurcaș spunea „Atelierul său […] era singurul centru artistic în care se aduna elita bucureșteană a timpului”.

21 Vlad Țepeș și Creditorii Turci Vlad The Impaler And Turkish Envoys
Vlad Țepeș și creditorii turci / Vlad The Impaler and Turkish Envoys
22 Secui Aducând Capul Cardinalului Andrei Báthory Lui Mihai Viteazu După Bătălia De La Șelimbăr Székelys Bring The Head Of Cardinal Andrew Báthory To Michael The Brave After The Battle Of Şelimbăr
Secui aducând capul Cardinalului Andrei Báthory lui Mihai Viteazu după Bătălia de la Șelimbăr / zékelys Bring the Head of Cardinal Andrew Báthory to Michael the Brave After The Battle Of Şelimbăr
23 Tudor Vladimirescu
Tudor Vladimirescu
24 The Union Of The Principalities, 1857
Unirea Principatelor Române / The Union of The Principalities, 1857

S-a luptat pentru întemeierea primelor școli de Arte frumoase, la București și Iași. În urma decretului dat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza și a inițiativei pictorilor Theodor Aman și Gheorghe Tattarescu, în 1864 a fost fondată școala de Belle-Arte, Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, acum Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Theodor Aman a fost și primul director și prim profesor de pictură, iar Tattarescu a primit atunci titlul de al doilea profesor de pictură al Școlii de Belle-Arte.

A reprezentat pentru istoria plasticii românești primul artist modern în adevăratul sens al cuvântului, influențând prin activitatea sa, și grăbind în același timp, deschiderea spre modernitate și dezvoltarea instituțională în Principatele Unite.

În 1908, casa/atelierul său a devenit muzeu.

8 Hora De La Aninoasa
Hora de la Aninoasa
9 Hora De Duminica Sunday Hora
Hora de Duminica / Sunday Hora
10 Doamnă Pictând Lady Painting
Doamnă pictând / Lady painting
11 Cântăreaţa Cu Lăuta Singer With Lute
Cântăreaţa cu lăuta / Singer with Lute
13 Odalisca
Odalisca
12 Cantec De Dor
Cântec de dor
14 Ţigancă Gipsy Girl, 1884
Ţigancă / Gipsy Girl, 1884
15 Ana Aman
Ana Aman
16 Theodor Aman Autoportret
Autoportret / Self Portrait

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Theodor_Aman

Sursă foto: http://artindex.ro/2012/05/16/aman-theodor/

 

***** [In English] *****

Theodor Aman (2)Theodor Aman

March 20, 1831, Campulung-Muscel – August 19, 1891, Bucharest

 

Theodor Aman was a Romanian painter and illustrator, educator, academician, founder of the first Romanian schools of fine arts from Iasi and Bucharest. His style is often considered to be a predecessor of Impressionism.

In 1850, he went to Paris, where he studied briefly with Michel Martin Drolling then, after Drolling’s death, with François-Édouard Picot. While there, he became part of the Romanian revolutionary circles. Three years later, he had his first exhibition at the Salon. After that, he went to Istanbul and visited Sevastopol during the Crimean War, creating history paintings with themes related to Romania’s nationalist aspirations. In 1855, he presented one of his best-known works, depicting the Battle of Alma, at the Exposition Universelle.

17 Flori Flowers
Flori / Flowers
18 Natură Moartă Cu Fructe Still-life With Fruits
Natură moartă cu fructe / Still-life with Fruits
19 Primul Atelier Al Pictorului La Paris First Workshop In Paris
Primul atelier al pictorului la Paris / First Workshop In Paris
20 Theodor Aman Autoportret Selfportrait
Autoportret / Self Portrait

In 1864, he and Gheorghe Tattarescu convinced Romania’s ruler, Alexandru Ioan Cuza, to establish the National School of Fine Arts (now known as the Bucharest National University of Arts). Aman was appointed its first Director and held that position until his death.

In 1908, his home/workshop became a museum.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Theodor_Aman

*****

 

#TheodorAman #personalitateazilei #romanianvisualart #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită