~ Personalitatea zilei* ~
„Auzi tălăngile? Dangătul lor alcătuiește o simfonie. E întâia pe care am memorat-o în copilăria mea, în vatra părintească. Acolo, în satul meu natal, la Ograda, în Bărăganul ialomițean. În sunetul lor m-am născut și am crescut. Ai văzut vreodată turmele de oi și cirezile de cornute înapoindu-se de la pășune? În asfințit, spectacolul e de-a dreptul mirific„
Ionel Perlea
13 decembrie 1900, Ograda, Ialomița – 29 iulie 1970, New York City
Ionel Perlea a fost dirijor și compozitor.
A început să compună de la 12 ani. A studiat compoziția și dirijatul cu Anton Beer-Walbrunn în München și Paul Gräner și Otto Lohse în Leipzig (1918–1923).
La 17 octombrie 1919 a dat primul concert la Ateneul Român din București, în dublă ipostază de interpret și compozitor, iar în 1926 a obținut Premiul de compoziție „George Enescu” pentru Quartetul de coarde, op. 10.
Ionel Perlea – Quartetul de coarde, op.10 • Cvartetul de coarde Philharmonia Arad: George Nicolescu – vioara I, Dorel Țincu – vioara II, Alexandru Todicescu – violă, Ștefan Metz – violoncel
A fost dirijor al Operei Române din Cluj, dirijor și, pentru o perioadă, director muzical al Operei Naționale din București, anul 1945 l-a găsit la pupitrul Operei din Roma. Succesul obținut a determinat conducerea de la Teatro alla Scala din Milano să-i ofere un angajament permanent, care a însemnat consacrarea sa definitivă pe plan internațional.
Johannes Brahms – Hungarian Dances • Bamberg Symphony Orchestra, Conductor Ionel Perlea
A debutat în SUA în 1949 la Metropolitan Opera din New York cu opera Tristan și Isolda de Wagner. A dirijat pe alte scene de prestigiu: San Francisco Opera Company, Orchestra Simfonică NBC, a fost director muzical al Grand Opera Festival din San Antonio, Texas.
Ludwig van Beethoven – Concertul pentru pian Nr. 5 (Imperialul) • Pian Guiomar Novaes, Dirijor Ionel Perlea
La recomandarea lui Arturo Toscanini, care l-a desemnat urmașul său, dăruindu-i propria baghetă, Ionel Perlea a semnat un contract cu Connecticut Symphony Orchestra între 1955–1965; urmând aceluiași Toscanini a fost profesor de artă dirijorală la Manhattan School of Music din New York.
În ciuda unui infarct suferit pe scenă și a unui atac cerebral care i-a paralizat partea dreaptă, dirijorul a continuat să mânuiască bagheta cu mâna stângă. În 1969, a dat ultimele sale concerte în București, la Sala Palatului, Radiodifuziunea Română și Sala Ateneului Român. S-a stins din viață la New York un an mai târziu.
Ionel Perlea – Dor • Pianist: Raluca Ouatu, Bariton: Cristian Ruja
În timpul carierei sale artistice, a condus numeroase spectacole de operă în Viena, Paris, Buenos Aires, Florența, Chicago și a apărut la pupitrul unor prestigioase orchestre, în special în SUA. Printre compozițiile sale se numără un concert pentru vioară și orchestră, piese de muzică de cameră, muzică simfonică. A lăsat numeroase înregistrări pe discuri din repertoriul simfonic sau de operă.
Mai mult: Ionel Perlea [Wikipedia]
George Enescu – Romanian Rhapsody No. 1 in A major Ionel Perlea conducts the Bucharest Philharmonic Orchestra
***** [In English] *****
Ionel Perlea
13 December 1900, Ograda, Ialomița – 29 July 1970
Ionel Perlea was a Romanian conductor particularly associated with the Italian and German opera repertories.
He made his debut in Bucharest in 1919, then worked as répétiteur in Leipzig (1922-23) and Rostock (1923-25). His operatic debut as conductor occurred in Cluj-Napoca in 1927, when he directed Aida. The following year he made his first appearance at the Bucharest Opera, and was music director of that theatre (1934-1944). He conducted several Romanian premieres of notable foreign masterpieces and made guest appearances in Vienna, Stuttgart, Breslau, Berlin, and Paris.
More on: Ionel Perlea [Wikipedia]
*****
Ludwig van Beethoven – Symphony No. 5 in C minor, op.67 • Bamberg Symphony Orchestra, Conductor Ionel Perlea
#IonelPerlea #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality #universalmusic
---------- *Ediție revizuită
Pingback: 27 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: 3 Aprilie în istoria românilor
Pingback: 20 Mai în istoria românilor
Pingback: 29 Iulie în istoria românilor
Pingback: 23 August în istoria românilor
Pingback: 15 Decembrie în istoria românilor
Pingback: 23 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 25 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 8 Martie în istoria românilor
Pingback: Grigoraș Dinicu
Pingback: 8 Mai în istoria românilor
Pingback: 2 Iunie în istoria românilor
Pingback: 9 Iunie în istoria românilor