Ionel Perlea (1900-1970) -cover
Personalitatea zilei

Ionel Perlea

(13 decembrie 1900 – 29 iulie 1970)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Auzi tălăngile? Dangătul lor alcătuiește o simfonie. E întâia pe care am memorat-o în copilăria mea, în vatra părintească. Acolo, în satul meu natal, la Ograda, în Bărăganul ialomițean. În sunetul lor m-am născut și am crescut. Ai văzut vreodată turmele de oi și cirezile de cornute înapoindu-se de la pășune? În asfințit, spectacolul e de-a dreptul mirific

Ionel Perlea (1)Ionel Perlea

13 decembrie 1900, Ograda, Ialomița – 29 iulie 1970, New York City

 

Ionel Perlea a fost dirijor și compozitor.

A început să compună de la 12 ani. A studiat compoziția și dirijatul cu Anton Beer-Walbrunn în München și Paul Gräner și Otto Lohse în Leipzig (1918–1923).

La 17 octombrie 1919 a dat primul concert la Ateneul Român din București, în dublă ipostază de interpret și compozitor, iar în 1926 a obținut Premiul de compoziție „George Enescu” pentru Quartetul de coarde op. 10.

Ionel Perlea – Quartetul de coarde, op.10

A fost dirijor al Operei Române din Cluj, dirijor și, pentru o perioadă, director muzical al Operei Naționale din București, anul 1945 l-a găsit la pupitrul Operei din Roma. Succesul obținut a determinat conducerea de la Teatro alla Scala din Milano să-i ofere un angajament permanent, care a însemnat consacrarea sa definitivă pe plan internațional.

Johannes Brahms – Hungarian Dances • Bamberg Symphony Orchestra, Conductor Ionel Perlea

A debutat în SUA în 1949 la Metropolitan Opera din New York cu opera Tristan și Isolda de Wagner. A dirijat pe alte scene de prestigiu: San Francisco Opera Company, Orchestra Simfonică NBC, a fost director muzical al Grand Opera Festival din San Antonio, Texas.

Ludwig van Beethoven – Concertul pentru pian Nr. 5 (Imperialul) • Pian Guiomar Novaes, Dirijor Ionel Perlea

Ionel Perlea. Portret De Daria Sirotiuc
Portret de Daria Sirotiuc

La recomandarea lui Arturo Toscanini, care l-a desemnat urmașul său, dăruindu-i propria baghetă, Ionel Perlea a semnat un contract cu Connecticut Symphony Orchestra între 1955–1965; urmând aceluiași Toscanini a fost profesor de artă dirijorală la Manhattan School of Music din New York.

În ciuda unui infarct suferit pe scenă și a unui atac cerebral care i-a paralizat partea dreaptă, dirijorul a continuat să mânuiască bagheta cu mâna stângă. În 1969, a dat ultimele sale concerte în București, la Sala Palatului, Radiodifuziunea Română și Sala Ateneului Român. S-a stins din viață la New York un an mai târziu.

Ionel Perlea – Dor • Pianist: Raluca Ouatu, Bariton: Cristian Ruja

În timpul carierei sale artistice, a condus numeroase spectacole de operă în Viena, Paris, Buenos Aires, Florența, Chicago și a apărut la pupitrul unor prestigioase orchestre, în special în SUA. Printre compozițiile sale se numără un concert pentru vioară și orchestră, piese de muzică de cameră, muzică simfonică. A lăsat numeroase înregistrări pe discuri din repertoriul simfonic sau de operă.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ionel_Perlea

 

George Enescu – Romanian Rhapsody No. 1 in A major Ionel Perlea conducts the Bucharest Philharmonic Orchestra

 

***** [In English] *****

Ionel Perlea (2)Ionel Perlea

13 December 1900, Ograda, Ialomița – 29 July 1970

 

Ionel Perlea was a Romanian conductor particularly associated with the Italian and German opera repertories.

He made his debut in Bucharest in 1919, then worked as répétiteur in Leipzig (1922-23) and Rostock (1923-25). His operatic debut as conductor occurred in Cluj-Napoca in 1927, when he directed Aida. The following year he made his first appearance at the Bucharest Opera, and was music director of that theatre (1934-1944). He conducted several Romanian premieres of notable foreign masterpieces and made guest appearances in Vienna, Stuttgart, Breslau, Berlin, and Paris.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Jonel_Perlea

*****

 

Ludwig van Beethoven Symphony No. 5 in C minor, op.67 • Bamberg Symphony Orchestra, Conductor Ionel Perlea

 

#IonelPerlea #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită