România frumoasă

Dan Grigore

Dan Grigore (1943)a

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Dan Grigore (1)aDan Grigore

6 august 1943, București

 

Dan Grigore este muzician, pianist și profesor de pian.

Talentul muzical l-a moștenit de la mama sa, remarcabil înzestrată în acest sens. Sub influența ei, a început să cânte la pian de la vârsta de 3 ani și s-a dedicat carierei muzicale. A început să studieze pianul și teoria muzicală la vârsta de 6 ani, cu Eugenia Ionescu. A continuat studiul cu renumita profesoară de pian Florica Musicescu și Mihail Jora, care i-a predat armonie și compoziție, profesor al lui Dinu Lipatti și prieten apropiat al lui George Enescu. Mihail Jora spunea: „Dan Grigore este un talent excepţional care nu suferă comparaţie cu tot ce trece drept mare talent în România”.

Beethoven – Sonata nr. 23 în Fa minor, „Appassionata”

A debutat la vârsta de 14 ani, într-un concert cameral Enescu, alături de soliști consacrați. Între 1961–1965, printr-o bursă acordată de Principesa Maria Cantacuzino-Enescu, a primit dreptul de a folosi pianul lui George Enescu. În perioada 1962–1964 a studiat la Conservatorul „Rimski-Korsakov” din Sankt Petersburg, la clasa profesoarei Tatiana Kravcenko. Între 1965–1967 și-a continuat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, unde din 1966 a studiat sub îndrumarea marii artiste Cella Delavrancea, cu care va colabora și cu care va stabili o prietenie artistică de lungă durată. Cella Delavrancea, printr-o serie de articole entuziaste, l-a făcut cunoscut într-o perioadă în care era ignorat de criticii oficiali. Reputația sa era în continuă creștere și a primit numeroase invitații, atât în Europa de Vest, cât și în Est.

Schumann – Intermezzo

Între 1969–1970, la recomandarea lui Mihail Jora, a primit Bursa Herder și a studiat la Academia de Muzică din Viena (clasa profesorului Richard Hauser).

Datorită refuzului său de a îl sprijini public pe Nicolae Ceaușescu, a fost marginalizat, i s-a interzis să mai concerteze în străinătate. În 1979 a devenit Solist al Filarmonicii „George Enescu” din București, ca urmare a unor emisiuni ale postului de radio Europa Liberă, în care era blamată marginalizarea sa de către regim.

Beethoven – Concertul Nr. 3 în Do minor, Op. 37

După căderea regimului Ceaușescu, a urmat un drum artistic excepțional, care l-a purtat pe cele mai prestigioase scene de concert: Tonhalle – Zürich, Sala Conservatorului Ceaikovski și Sala de Concerte Ceaikovski din Moscova, Marea Sală a Filarmonicii din Sankt-Petersburg, Palatul Rudolphinum din Praga, Sala Regina Elisabeta – Anvers, Palatul UNESCO – Paris, CBSO – Birmingham, Auditorium Musical din Madrid, Gran Palau de Musica – Barcelona, Mozart Hall – Zaragoza, Centrul Belem – Lisabona, Gasteig – München, Schauspielhaus – Berlin, Bunka Haikan și Casals Hall la Tokyo sau Chopin Hall la Ierusalim. În 1994, a debutat în SUA, susținând periodic recitaluri la Philadelphia și Washington. A fost invitat să susțină și cursuri de măiestrie artistică și conferințe în mai multe centre culturale din întreaga lume, printre acestea aflându-se Birmingham, Tokyo și Sorrento.

Chopin – Balada Nr. 1 în Sol minor, Op. 23

În 1996 a susținut trei concerte împreuna cu Orchestra Filarmonică din München, sub bagheta dirijorului Sergiu Celibidache, la München. Acestea au fost ultimele concerte ale marelui dirijor, care l-a apreciat foarte mult, Dan Grigore fiind singurul pianist român cu care a colaborat.

A realizat, de asemenea, înregistrări la radio şi televiziune în România, Belgia, Japonia, China, Rusia, Ungaria, Germania, Franţa.

A fost încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între cele mai importante patru nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Grigore

 

Mozart – Piano Concerto No. 20 in D Minor, K. 466 Part I • Piano Dan Grigore, Conductor Sergiu Celibidache

 

***** [In English] *****

Dan Grigore (2)aDan Grigore

born 5 August 1943, Bucharest

 

Dan Grigore is a Romanian classical pianist, teacher and composer, one of the leading Romanian pianists of the second half of the twentieth century, together with Valentin Gheorghiu and Radu Lupu.

He started singing piano at 3 years and had renowned teachers, as Florica Musicescu, Mihail Jora, Tatiana Kravcenko (”Rimsky-Korsakov” Conservatory in St. Petersburg), but especially Cella Delavrancea, his late mentor and friend.

Dan Grigore plays Johnny Raducanu‘s Doinița

Because of his refusal to publicly support Nicolae Ceausescu, Grigore is sidelined and Romanian state forbids him to travel abroad for international concerts.

DAN Grigore’s wide repertoire includes many Romantic composers such as Robert Schumann, Edvard Grieg, Johannes Brahms, P.I. Tchaikovsky, in addition to music by Ludwig van Beethoven.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Grigore

*****

 

Beethoven – Piano Concerto no. 5 in E-flat Major, „Emperor”

 

#istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #DanGrigore


*Ediție revizuită și adăugită

4 comentarii la „Dan Grigore