~ Personalitatea zilei* ~
Ion Irimescu
27 februarie 1903, Arghira–Preutești, Suceava – 28 octombrie 2005, Fălticeni, Suceava
Ion Irimescu a fost sculptor, profesor universitar, membru de onoare (din 1992) al Academiei Române, unul din marii artiști români a sec.XX, considerat cel mai mare sculptor român după Constantin Brâncuși.
Și-a petrecut copilăria și adolescența în Fălticeni, în casa părintească din strada Școala Domnească, a urmat cursurile liceului „Nicu Gane”, făcând parte, alături de viitorii actori Grigore Vasiliu-Birlic și Jules Cazaban, din prima promoție (1924) a școlii. Între 1924–1928 a fost student al Școlii Naționale de Arte Frumoase din București, unde i-a avut profesori de Sculptură pe Dimitrie Paciurea și Oscar Han. În timpul studenției, a pictat biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din Oprișeni–Fălticeni.
A obținut o bursă de studii la Școala Română de la Paris (cu lucrarea Atlas cu pământul pe umeri), apoi, tot prin concurs, o nouă bursă, „Dimitrie Paciurea”. A fost profesor de Desen la Școala Normală din Fălticeni, Gimnaziul „Aurel Vlaicu” din Pașcani și Liceul de băieți din Slatina.
Din 1940 a început cariera universitară, fiind profesor de Sculptură la Academia de Arte Frumoase din lași (1940–1950, iar din 1944, rector), la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj (1950–1955) și la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.
În anul 1928, la absolvirea academiei, a avut loc debutul său la Expoziția de Pictură și Sculptură din București, unde a expus lucrarea Eden. De-a lungul anilor a participat cu expoziții personale și colective în mai multe capitale ale lumii, de la Paris, Moscova și Roma, până la Oslo și Tokyo.
Arta lui Ion Irimescu evoluează de la neoclasicism (Tors de femeie, Tors de bărbat în mers, Centaureasă, Tânără cu struguri în păr) la o geometrizare brâncușiană a formelor (seria de basoreliefuri și compoziții dedicate copilăriei și adolescenței: Rodica, Nicușor, Dan, Portret de copil), într-o viziune arhaizantă ori primitivă (Cap, Fata de piatră) și, în cele din urmă, la o sculptură stilizată, șlefuită, turnată în bronz.
Se spune că la un moment dat i-a solicitat lui Nicolae Ceaușescu să-l sprijine cu furnizarea de material pentru ridicarea, la Fălticeni, a unei statui din bronz, în mărime naturală, a lui Mihail Sadoveanu. Spre surprinderea lui, fostul dictator i-a trimis „cadou” statuia lui Stalin care, după ce fusese dată jos de pe soclul din Piața Aviatorilor, a rămas depozitată într-un subsol al Comitetului Central al PCR astfel că artistul a realizat lucrarea dorită.
În 1975, artistul a donat orașului Fălticeni o impresionantă colecție de lucrări: sculpturi, desene, schițe, studii, o bibliotecă cu albume de artă românească și universală), îmbogățită mereu cu noi piese – găzduită în casa ce fusese cândva a boierului Alecu Botez Forăscu – unde s-a constituit Muzeul Ion Irimescu, cel mai mare muzeu de autor din țară.
În 1932 i s-a acordat Mențiunea de onoare a Societății artiștilor francezi, pentru lucrarea Autoportret, expusă la Salonul de primăvară de la Paris.
A fost distins cu ordinul Steaua României și Premiul de Excelență în Cultura Română pe anul 2001, iar la 27 februarie 2003, Academia Română i-a sărbătorit centenarul, fiind, după Cella Delavrancea, al doilea artist român încă în viață căruia i-a fost serbată aniversarea a 100 de ani, Centenarul.
S-a stins din viață la 29 octombrie 2005, la 102 ani.
Mai mult: Ion Irimescu [Wikipedia]
Surse fotografii: Irimescu Ion [Artindex]
Sculptorul Ion Irimescu [TVR]
***** [In English] *****
Ion Irimescu
27 February 1903, Fălticeni – October 29, 2005
Ion Irimescu was one of Romania’s greatest sculptors and sketchers as well as a Member of the Romanian Academy. In 2001 he was awarded the Prize of Excellence for Romanian Culture. He is often referred to as the „patriarch of Romanian art and sculpture„.
In 1975 a museum was established in Fălticeni with a substantial donation from the artist.
More on: Ion Irimescu [Wikipedia]
#IonIrimescu #personalitateazilei #romanianvisualart #romanifrumosi #todayspersonality #universalvisualart
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 10 Martie în istoria românilor
Pingback: 23 Martie în istoria românilor
Pingback: 6 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 18 Martie în istoria românilor
Pingback: 24 Martie în istoria românilor
Pingback: 1 August în istoria românilor
Pingback: 23 Septembrie în istoria românilor
Pingback: 3 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 4 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 21 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 20 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: 18 Martie în istoria românilor
Pingback: 24 Martie în istoria românilor
Pingback: 29 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 14 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 21 Noiembrie în istoria românilor