Mihai Mereuță (1924-2003) -cover21
Personalitatea zilei

Mihai Mereuță

(29 noiembrie 1924 – 1 aprilie 2003)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Mihai Mereuță (1)21Mihai Mereuță

29 noiembrie 1924, Santa Mare, Botoșani – 1 aprilie 2003, București

 

Mihai Mereuță a fost actor de teatru, film, radio și televiziune.

S-a născut într-o familie de țărani, fiind cel mai mare dintre nouă frați. A urmat primele clase primare în satul natal, apoi, a plecat la Iași, unde a făcut Seminarul Teologic. Viitorul destin preoțesc s-a întrerupt brusc, după o primă slujbă, când a descoperit iubirea pentru teatru. Așa se face că băiatul simplu, de țărani, a urmat Facultatea de Litere și Filozofie din Iași, cursurile de Limbă română și filozofie. În paralel a urmat și cursurile Conservatorului „George Enescu” din Iași, la absolvire fiind angajat la Teatrul Național din Iași.

Cu mîinile curate (1972) Șchiopu – Bine, dar, însă

Totuși, debutul ca actor l-a avut pe scena Teatrului Municipal din Ploiești, în rolul Cetățeanului turmentat din piesa O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale.

În 1957, la solicitarea doamnei Lucia Sturdza Bulandra, a venit pe scena bucureșteană. A jucat în Tineri căsătoriți caută cameră, Interviu, Opera de trei parale.

Pe aici nu se trece (1975) • Silviu Stănculescu, Vlad Rădescu, Anna Széles, Vladimir Găitan, George Motoi, Mihai Mereuță etc.

A intrat în galeria marilor actori români, mai ales prin rolurile de țărani, de oameni simpli, după cum îi părea și chipul. A jucat în sute de piese de teatru și tetru radiofonic.

Vis de ianuarie (1979) • Gabriela Cuc, Marcel Iureș, Gelu Nițu, Gelu Colceag, Rodica Tapalagă, Tamara Buciuceanu, Mihai Mereuță, Tudor Gheorghe etc.

Ultimul rol important în care a putut fi aplaudat a fost cel din piesa Boabe de rouă pe o frunză de lotus în bătaia lunii, jucată pe scena Teatrului Național din București, în regia lui Gelu Colceag.

A adunat peste 50 de roluri și în cinematografie, de la Erupția, Secretul cifrului, Setea, Codin, până la Mihai Viteazul, Haiducii lui Șaptecai, Amintiri din copilărie, Păcală, Ecaterina Teodoroiu, Iancu Jianu, Misterele Bucureștilor, Pe aici nu se trece și multe, multe altele, inclusiv Liceenii.

După ieșirea la pensie, în 1991, s-a retras din activitatea teatrală, dar a continuat să colaboreze în filme și la radio. A fost prezent și în televiziune cu emisiunea Ferma, dedicată agriculturii, la postul de televiziune TVR2.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Mereu%C8%9B%C4%83

 

Mihai Mereuță la TV

 

***** [In English] *****

Mihai Mereuță (2)21Mihai Mereuță

29 November 1924, Santa Mare, Botoșani – 1 April 2003, București

 

Mihai Mereuță was an actor in theater, film, radio and television.

He attended the Faculty of Letters and Philosophy in Iași, the courses of Romanian language and philosophy. In parallel, he also attended the „George Enescu” Conservatory in Iași, upon graduation being employed at the National Theater in Iasi.

Facerea lumii (1971) • Irina Petrescu, Colea RăutuLiviu Ciulei, Clody Bertola, Marga Barbu, Toma Caragiu, Mihai Mereuță, Matei Alexandru, Draga Olteanu-Matei etc.

He had his debut as an actor on the stage of the Municipal Theater in Ploiești, in the role of the tormented citizen in the play O scrisoare pierdută [A lost letter] by Ion Luca Caragiale.

Aventurile lui Babușcă (1975) •  Horia Zugrăvescu, Gabriel Nacu,  Lazăr Vrabie, Amza Pellea, Ion Marinescu, Mihai Mereuță, Mircea Anghelescu etc.

In 1957, at the request of Lucia Sturdza Bulandra, he came on the Bucharest stage.

The activity in the world of theater was completed by hundreds of radio plays and over fifty roles as a film actor in: Mihai Viteazul, Păcală, Ecaterina Teodoroiu, Misterele Bucureștilor, Iancu Jianu, Pe aici nu se trece

*****

 

Trandafirul galben (1981) • Florin Piersic, Marga Barbu, George Motoi, Ion Dichiseanu, Ioana Pavelescu, Dinu Ianculescu, Mihai Mereuță, Szabolcs Cseh etc.

 

#MihaiMereuta #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită