~ Personalitatea zilei ~
Mitică Popescu
2 decembrie 1936, București – 3 ianuarie 2023, București
Actor de teatru, film, radio, televiziune și voce.
„M-a atras de mic teatrul. La un moment dat mama şi-a dorit să devin preot. Am fost şi băiat la altar, mergeam cu Botezul, cu preotul. Îmi luase chiar şi haine pentru băiat de altar. Nu mai ştiu de ce nu am urmat acest drum. În timp, mi-am dat seama că a fost mai bine aşa. Când m-am făcut mai mare mergeam singur la spectacole şi uite aşa am devenit actor”, povestea Mitică Popescu într-un interviu.
Și-a început studiile la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti la jumătatea anilor ’50. În timpul facultății, sub regimul comunist, a trecut prin infernul închisorilor comuniste timp de trei ani, începând din 1959, pentru nedenunțarea de acte preparatorii pentru trecerea frontierei. Reținut la închisoarea Malmaison din București, a fost transferat la închisoarea Jilava, iar apoi în lagărele de muncă de la Periprava și Salcia de pe Dunăre. Închis pentru nimic, așa cum se condamnau oamenii atunci, a fost nevoit să își întrerupă studiile teatrale. La eliberare, actorii Radu Beligan și Mircea Șeptilici, care l-au apreciat în primii doi ani de facultate, l-au ajutat să se angajeze la Teatrul de Comedie, cu greu din cauza etichetei care se aplica celor închiși, iar în 1963 și-a reluat studiile de actorie.
După absolvire în 1967, jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1973, apoi și la Teatrul Mic, unde a debutat în piesa Philadelphia eşti a mea de Brian Friel, în regia Soranei Coroamă Stanca. A rămas fidel acestui teatru până în 2010, când s-a pensionat.
Teodor Mazilu – Proștii sub clar de lună • Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Virginia Mirea, Șerban Cellea, Tamara Buciuceanu, Mitică Popescu, Gheorghe Pufulete
Aici a cunoscut-o pe Leopoldina Bălănuță, marea să iubire. A întâlnit-o când se juca piesa Matca a lui Marin Sorescu, care s-a bucurat de un imens succes. În piesă, Mitică Popescu interpreta rolul logodnicului Leopoldinei și în viață reală i-a devenit soț. Tatăl actriţei, preot, i-a cununat religios. Au fost amândoi născuți sub semnul zodiacal al Săgetătorului și s-au înțeles unul pe altul în fiecare moment al vieții lor. Poate tocmai de aceea, la mulți ani de la clipa în care Poldi, cum îi ziceau prietenii, a plecat spre stele, maestrul Mitică Popescu se comporta că și cum ea ar fi fost încă alături de el. Nu scotea verigheta de pe deget decât dacă pe scenă juca rolul unui celibatar.
Dincolo de nisipuri (1974) • Regia Radu Gabrea. Cu: Dan Nuțu, George Constantin, Mircea Albulescu, Gina Patrichi, Violeta Andrei, Gheorghe Dinică, Ernest Maftei, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Mitică Popescu, Ștefan Radof
Cei de la Teatrul Mic, unde a jucat ani buni, l-au caracterizat ca un „actor de mare farmec personal, sarcasmul pigmentându-i cu strălucire creațiile complexe, deopotrivă dramatice, comice și muzicale, alături de aparițiile în emisiunile de divertisment, îi întrețin marea popularitate de vedetă națională”.
Ion Luca Caragiale – Căldură mare • Ștefan Iordache și Mitică Popescu
A jucat în peste 50 de piese de teatru, dintre care: Geamandura de Tudor Mușatescu, Galileo Galilei de Bertolt Brecht, Mânia posturilor de Vasile Alecsandri, Cititorul de contor de Paul Everac, XX–Emigranții de Slawomir Mrozek, Să îmbrăcăm pe cei goi de Luigi Pirandello, Pluralul englezesc de Alan Ayckbourn, Nu sunt Turnul Eiffel de Ecaterina Oproiu, Evul mediu întâmplător de Romulus Guga, Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov, Niște țărani de Dinu Săraru, Ca frunza dudului din rai de D. R. Popescu, Mitică Popescu de Camil Petrescu, O femeie drăguță cu o floare și ferestre spre nord de Eduard Radzinski, Mătrăguna de Niccolo Machiavelli, Monștrii sacri de Jean Cocteau, Pescărușul de A.P. Cehov, Cum vă place de William Shakespeare, Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, Alex și Morris de Michael Elkin și multe altele.
Jean Cocteau – Monștrii sacri Fragment • Regia artistică Cornel Todea. Leopoldina Bălănuță, Mitică Popescu, Adriana Șchiopu
A apărut în peste 75 de filme: Dincolo de nisipuri (debut, cu rolul Romniceanu, 1974), Mere roșii, Tănase Scatiu, Tufă de Veneția, Clipa, Lumini și umbre (serial TV), Vînătoarea de vulpi, De ce trag clopotele, Mitică?, Emisia continuă, Trenul de aur, Moromeții, Drumeț în calea lupilor, Cel mai iubit dintre pământeni, Păcatul, Dulcea saună a morții, Sistemul nervos, Păcală se întoarce, Ticăloșii, Umilință etc.
Moromeții (1987) • Regia Stere Gulea. Cu: Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Petre Gheorghiu, Florin Zamfirescu etc.
A fost o vedetă națională, dar în nicio împrejurare nu s-a comportat că atare. A trăit toată viață sub semnul unei modestii care a caracterizat o întreaga generație de actori de aur ai României. Îl întâlneai pe stradă, mergând pe jos spre teatru, cu aerul unui om care nu are ceva esențial de făcut în seara respectivă. Dacă nu-l cunoșteai, n-aveai cum să îți dai seama că acest bărbat, care trecea adesea gânditor și deloc grăbit pe Calea Victoriei, va fi, peste numai câteva ore, pe scena Teatrului Mic, aclamat de un public impresionant minute în șir.
Ion Luca Caragiale – 1 Aprilie
A fost gazda emisiunii de pe TVR 2 D’ale lu’ Mitică, una dintre cele mai longevive emisiuni ale televiziunii naționale. A fost și un cunoscut suporter, pătimaș al Clubului Rapid București.
A fost distins cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2002) și a primit Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2009.
S-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, fiind înmormântat, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu, alături de soția sa, Leopoldina Bălănuță.
Mai mult: Mitică Popescu [Wikipedia]
In memoriam Mitică Popescu – momente umoristice din Arhiva TVR
***** [In English] *****
Mitică Popescu
2 December 1936, Bucharest – 3 January 2023, Bucharest
Mitică Popescu was a Romanian theater, film, radio, television and voice actor.
He started his studies in the mid-1950s at the Institute of Theatrical and Cinematographic Art, but he was arrested by the Securitate in 1958, allegedly for planning to flee the country, and was sentenced to 3 years of prison. First detained at Malmaison Prison in Bucharest, he was transferred to Jilava Prison, and then to the labor camps at Periprava and Salcia on the Danube. Upon release, the actors Radu Beligan and Mircea Șeptilici helped him find a job at Teatrul de Comedie, and in 1963 he resumed his acting studies.
Trenul de aur (Coproducție româno-poloneză, 1987) • Mitică Popescu, Wacław Ulewicz, Ewa Kuklińska, Gheorghe Cozorici, Tomasz Zaliwski, Silviu Stănculescu, Jerzy Molga, Jolanta Grusznic, Dan Condurache, Mircea Albulescu etc.
After graduating in 1967, he worked at Teatrul Tineretului in Piatra Neamț, where he stayed until 1973, when he transferred to Teatrul Mic in Bucharest, on whose stage he played until 2010.
In 1977, Popescu married the actress Leopoldina Bălănuță, who died in 1998.
In 2002 he was awarded the National Order of Faithful Service, knight rank. In 2009 he received a lifetime career award from UNITER, while in 2013 he received the Gopo Award for lifetime achievement.
He died at the age of 86, and he was buried with military honors in the city’s Bellu Cemetery, next to his wife.
More on: Mitică Popescu [Wikipedia]
Trec anii, trec! • Mitică Popescu și Iurie Darie (Arhiva TVR)
#MiticaPopescu #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality
Pingback: 17 Decembrie în istoria românilor
Pingback: Rodica Tapalagă