George Bacovia (1881-1957) -cover21
Personalitatea zilei

George Bacovia

(4/16 septembrie 1881 – 22 mai 1957)

~ Personalitatea zilei* ~

 

2020 - George-Bacovia

George Bacovia

George Andone Vasiliu; 4/16 septembrie 1881, Bacău – 22 mai 1957, București

 

George Bacovia a fost un poet simbolist, format la școala simbolismului literar francez.

A fost al cincilea copil din cei nouă pe care i-au avut Dimitrie Vasiliu, comerciant și Zoe Vasiliu (Langa), casnică.

Nu a fost un elev bun la învățătură, dar îi plăcea sportul (patinajul, înotul, gimnastica). Prietenii îi apreciau  „musculatura de atlet”. Încă din liceu scris versuri, a dovedit talent la desen, a pus pe note câteva poezii de-ale sale, precum și altele, de Mihai Eminescu și Ștefan Petică.

George Bacovia – Rar Vocea lui George Bacovia la Radio România Cultural

În 1900 s-a înscris la Școala Militară din Iași, de unde s-a retras în al doilea semestru – a evadat din internat îmbrăcat în uniforma de cadet pe care și-o cumpărase singur, neputând suferi disciplina cazonă, care i-a inspirat poezia de mai târziu, Plumb.

S-a întors la liceu, pe care l-a terminat abia la 22 de ani, după multe reexaminări, fără bacalaureat, cu un certificat de absolvire a studiilor liceale cu media anuală de 6,43. „Anii de liceu nu mi-au părut prea fericiți. Era prea multă asprime în școală și prea puțină înțelegere”, a declarat într-un interviu.

Plumb • Recită Andrei Pavel

S-a înscris apoi la Facultatea de Drept din București. Nici anii de facultate nu au fost fericiți: a fost exmatriculat de la Facultatea de Drept din București după anul III, din cauza nefrecventării cursurilor și a examenelor nepromovate. S-a înscris la Facultatea de Drept din Iași, pe care a terminat-o cu greu, fără examenul de licență. Nu a profesat.

A citit într-una din ședințele salonului literar al lui Macedonski poezia Plumb, care a produs o puternică impresie, apoi Nervi de toamnă, obținând același succes.

Lacustră

A publicat versuri sub pseudonimul V. George, sau G. Andoni, ca publicist, sub pseudonimele A. Muste și Gr. Mustea (numele strămoșilor paterni), ca recenzent și prozator, Bob, Vag și Geo Vas. „Numele [Bacovia] eu l-am luat din dicționarul lui Hașdeu, cum cred că va fi făcut și Arghezi în legătură cu râul Argeșului [spunea poetul] Bacovia mai înseamnă însă și altceva. Prescurtând pe Bacchus în Baco și adăugând apoi cuvântul latin via – calea, adică ajungi să vezi că Bacovia înfățișează pur și simplu Calea lui Bacchus. Pe calea aceasta am mers eu într-adevăr de foarte multe ori. De vină e și regiunea în care m-am născut, viile de la Bacău având renumele lor”.

A fost autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.

Decembre • Cântă Nicu Alifantis

La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă. Din volumele sale: Plumb, Scîntei galbene, Bucăți de noapte, Poezii, Stanțe burgheze.

La 73 de ani, a înregistrat la Radio București 28 de poezii, imprimate de Electrecord pe discuri de vinil (1966 și 1977), apoi pe CD (2005). Este singura înregistrare radiofonică a poetului, care s-a păstrat.

George Bacovia, cel mai important poet simbolist român, a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite – conform frecvenţei din poezii – erau „plânge” şi „ninge”. De asemenea, nu citea foarte mult, nu avea scriitori preferaţi şi avea un talent deosebit la portrete şi caricaturi…” [Ziarul Metropolis: Petre Ivan – George Bacovia–curiozități (esențiale)].

Deși inițial a aparținut mișcării simboliste locale, poezia sa a ajuns să fie văzută ca precursoare a modernismului românesc și, în cele din urmă, l-a consacrat în stima critică alături de Tudor Arghezi, Lucian Blaga și Ion Barbu drept unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici.

Mai mult: George Bacovia [Wikipedia]; George Bacovia – curiozități (esențiale) [Metropolis]

 

Poezii de George Bacovia • Recită Maria Ploae

 

***** [In English] *****

George Bacovia

4/17 September 1881 – 22 May 1957

 

George Bacovia was a Romanian symbolist poet.

He studied at the Ferdinand Gymnasium, in Bacău. One autumn night, an oversight by the sexton led to his being locked overnight in the tower of the Precista church, an experience which would later inspire his first major poem, 1899’s Amurg violet (Purple Twilight). He exhibited a talent for drawing and developed into an excellent violinist in the school orchestra, which he directed. He also distinguished himself in gymnastics.

In 1899, he received the national first prize in the contest „Tinerimii române” for „artistic drawings of nature”. His poem Și toate – written a year earlier under the name of „V. George” – was published in the magazine Literatorul on 30 March, launching his literary career.

In 1900, Bacovia matriculated at the Military Academy in Iași, but dropped out during his second semester, unable to bear military discipline.

Nervi de primăvară • Recită George Bacovia [Arhiva TVR]

In 1901 he began studies at the Liceul Ferdinand in Bacău, from which he graduated in 1903. He wrote the poem Liceu (High School). He matriculated at the Faculty of Law in Bucharest and soon became a fixture in the city’s literary life; an early reading of his poem Plumb (Lead) at Alexandru Macedonski’s salon produced a powerful impression.

While he initially belonged to the local Symbolist movement, his poetry came to be seen as a precursor of Romanian Modernism and eventually established him in critical esteem alongside Tudor Arghezi, Lucian Blaga and Ion Barbu as one of the most important interwar Romanian poets.

More on: : George Bacovia [Wikipedia]

*****

 

Casa memorială (Memorial House) George Bacovia, Bacău

 

#GeorgeBacovia #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită