Clody Bertola (1913-2007)a
Personalitatea zilei

Clody Bertola

(12 august 1913 – 27/28 decembrie 2007)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Nu-mi face plăcere să citesc lucruri frumoase despre mine. Parcă citesc despre altcineva. Încerc un sentiment curios, că totul este trecător și că nimic nu stă pe loc în arta noastră. A fost atâta chin, încât bucuria venea așa, ca după boală, însoțită de o stare amestecată cu oboseală, melancolie, tristețe

Clody Bertola (1)aClody Bertola

12 august 1913, București – 28 decembrie 2007, București

 

Clody Bertola a fost actriță de teatru, film și radio.

S-a născut într-o familie catolică, cu origini italiene și franceze. Copilăria și-a petrecut-o la țară, în Prahova, unde părinții ei aveau o vie. A urmat încă din liceu şcoala particulară a Floriei Capsali, marea maestră a baletului clasic, care avea în program şi un curs de Artă dramatică, predat de Marietta Sadova şi Haig Acterian. A absolvit, în 1936, cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din Bucureşti.

Lucian Blaga – Prezență

A debutat la Teatrul „Bulandra”, în anul 1949, cu rolul Nina din Pescăruşul de Cehov, în regia cunoscutei şi apreciatei Marietta Sadova. A jucat la Teatrul „Bulandra, în Livada cu vişini, Play Stringberg, Lungul drum al zilei către noapte, Gin Rummy etc., dar și pe scenele Teatrului de Comedie, Teatrului Mic și Teatrului Național din București.

Donald Coburn – Gin Rummy Teatru TV • Clody Bertola și Petre Gheorghiu

Supranumită Inegalabila, Unica, Prințesa Inefabilului, frumoasa actriță Clody Bertola a avut o viață al cărei scenariu depășește toate filmele și piesele de teatru în care a jucat. A fost căsătorită cu pictorul Ștefan Constantinescu, mai în vârstă cu 15 ani, un om căruia i-a purtat toată viața o afecțiune profundă, dar alături de care nu s-a simțit împlinită.

Facerea lumii (1971)

S-a căsătorit apoi cu Liviu Ciulei, mai tânăr cu 10 ani, iar povestea lor de iubire a fost la fel de puternică și pe scenă unde au creat împreună spectacole care au marcat istoria teatrului. Prima lor mare realizare împreună a fost celebrul colectiv Odeon, în 1947, la doi ani de când se cunoscuseră. Clody Bertola și Liviu CiuleiViața ei pe scenă, alături de Liviu Ciulei a însemnat în permanență o lecție de teatru, sub îndrumarea lui, având curajul să-și îmbunătățească stilul. O „indiscreție” din partea lui, a încheiat relația, dar între ei a rămas „o caldă prietenie”.

Cadavrul viu (1975) • Amza Pellea, Mariana Mihuț, Gina Patrichi, Clody Bertola, Constantin Rauțchi etc.

Povestea de dragoste cu următorul soț, Lucian Pintilie, mai tânăr cu 20 de ani, a început tot pe scenă, la filmările cu Omul care aduce ploaia, unde Clody avea rolul principal. Cariera și viața actriței au fost evocate în volumul La vie en rose de Ludmila Patlanjoglu.

Dumitru Radu Popescu – Mama Teatru radiofonic • Clody Bertola, Constantin Codrescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Sorin Stratilat

A excelat în montările-capodoperă ale celor doi soți ai săi, Cum vă place, în regia lui Liviu Ciulei și Livada cu vișini, în regia lui Lucian Pintilie, două montări care au revoluționat teatrul românesc. A fost protagonista unor „spectacole-locomotivă”, cum le numea Liviu Ciulei, care trag o mișcare teatrală înainte: Cei din urmă, Azilul de noapte, Pescărușul, Omul care aduce ploaia, Sfânta Ioana, Un tramvai numit dorință, Opera de trei parale, Play Strindberg, Elisabeta I, Lungul drum al zilei către noapte.

Mihai Eminescu – Sonetul I

A jucat și în filme ca: Ciulinii Bărăganului, Facerea lumii, Felix și Otilia, Ciprian Porumbescu, Profetul, aurul și ardelenii.

Ciulinii Bărăganului (1958)

Clody Bertola (2)a

 

Pierderea vederii a despărțit-o brusc pe Clody Bertola de scenă, iar în ultimii ani de viață, pe care i-a petrecut oarbă, a suferit cumplit din cauza durerilor provocate de o nevralgie de trigemen.

A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

 

 

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Clody_Bertola

 

Ciprian Porumbescu (1973)

 

#ClodyBertola #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

7 comentarii la „Clody Bertola

  1. Pingback: Ștefan Constantinescu

  2. Pingback: Ciprian Porumbescu

  3. Pingback: 17 Octombrie în istoria românilor

  4. Pingback: 16 Noiembrie în istoria românilor

  5. Pingback: 28 Decembrie în istoria românilor

  6. Pingback: 10 Martie în istoria românilor

Lasă un răspuns