18 - Ion-Fintesteanu-1899-1984
Personalitatea zilei

Ion Finteșteanu

(18 martie 1899 – 21 octombrie 1984)


~ Personalitatea zilei* ~

 

Ion Finteșteanu

Ițic Finchelstein; 18 martie 1899, București – 21 octombrie 1984, București

 

Ion Finteșteanu a fost un celebru actor de teatru și film, radio și televiziune.

S-a născut într-o familie cu patru copii. Având de mic înclinații către teatru, recitând poezii și jucând în câteva piese puse în scenă la școală, s-a pregătit în vederea admiterii la Conservator, dar ocuparea Bucureștiului de către armatele germane în iarna anului 1916 a determinat refugierea sa în Moldova și în toamna anului 1917 la Iași a promovat examenul de angajare ca tenor la Societatea română de operă. În aceeași iarnă a fost cooptat în trupa Teatrului Național din Iași și a debutat ca actor în spectacolul Marșul nupțial de Henry Bataille, înlocuind un actor care nu mai era disponibil, jucând alături de Maria Ventura, Tony Bulandra și Florica Alexandrescu, fiind atât de emoționat că nu și-a mai adus aminte ulterior dacă a spus sau nu replica.

Emisiune de divertisment (1971) • Ion Finteșteanu și Marcel Anghelescu [Arhiva TVR]

S-a întors în capitală la terminarea razboiului și în perioada 1918–1921 a urmat Conservatorul de Artă Dramatică din București, la clasa Lucia Sturdza Bulandra, absolvind pe primul loc. Încă din perioada studenției a fost angajat la Compania Bulandra, dar a refuzat să-și reînnoiască contractul din cauza salariilor mici.

Datorie si sacrificiu (1925) Film mut • George Vraca, Ion Niculescu-Brună, Ion Finteșteanu, George Conabie, Lulu Chiriac

Rămas fără angajament, a fost solicitat să plece în turneu cu trupa Teatrului Național, condusă de Nicolae Soreanu, fiind angajat la 1 decembrie 1921 la Teatrul Național din București și rămânând actor al acestui teatru până la sfârșitul vieții. În 1938 a jucat rolul Charly în piesa Clownul de Serck Rogers, rol pe care l-a considerat „Hamletul meu”. La sugestia sa a fost introdus în piesă un număr muzical de clovn pentru care s-a pregătit aproape șase luni cu artiști de seamă ai circului, interpretarea sa a fost lăudată de criticii de teatru, precum și de artiștii de la circ, propunându-i-se să învețe textul în limba italiană și să meargă într-un turneu mondial. Alte piese de teatru notabile: O scrisoare pierdută, D-ale carnavalului, Enigma Otiliei, Capul de rățoi, Citadela sfărâmată, Take, Ianke și CadîrCăruța cu paiațe, și în piese străine: Stăpânul casei, Hangița, Mincinosul de Goldoni, Avarul, Școala femeilor, Tartuffe, Burghezul gentilom de Molière, Hamlet, Regele Lear, Neguțătorul din Veneția de Shakespeare.

Victor Ion Popa – Take, Ianke și Cadâr (Teatrul Național, 1976) • Regia Ion Finteșteanu, cu Alexandru Giugaru, Ion Finteșteanu, Marcel Anghelescu

A devenit apoi profesor universitar la Facultatea de Teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică și șef al catedrei Arta actorului, având ca asistenți pe Sanda Manu și pe Dem Rădulescu.

A debutat ca actor de film în 1923 în pelicula Tigăncușa de la iatac, urmată de Datorie și sacrificiu (1925), apoi în Năbădăile Cleopatrei, film pierdut astăzi. Activitatea sa cinematografică s-a întrerupt apoi pentru 25 de ani, a revenit pe marile ecrane cu Bulevardul „Fluieră Vântu” (1950), apoi O scrisoare pierdută, Afacerea Protar, Citadela sfărâmată, Celebrul 702, Vacanță la mare, Titanic vals, Haiducii, Serata, B.D. la munte și la mare.

Afacerea Protar (1956) • Ion Iancovescu, Ion Finteșteanu, Radu Beligan, Ioana Zlotescu, Jenică Constantinescu, Ion Talianu, Constantin Ramadan etc.

Pentru întreaga sa carieră a fost distins cu titlul de Artist al Poporului.

S-a stins din viață la 85 de ani, fiind înmormântat într-o capelă din Cimitirul Bellu din București.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Finte%C8%99teanu

 

B.D. la munte și la mare (1971) • Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Iurie Darie, Ion Finteșteanu, Ioana Drăgan, Dumitru Furdui etc.

 

***** [In English] *****

Ion Finteșteanu

18 March 1899, Bucuresti – 21 Octomber 1984

 

Ion Finteșteanu was a famous Romanian actor of theater and film. He played in the National Theatre in Bucharest being named an honorary member of the theater (1971).

In parallel with the artistic work, he was professor of the Faculty of Theater at the Institute of Theater and Cinema and Head of Art Department actor. He was awarded the title of People’s Artist.

*****

 

Un buchet de flori (Emisiune TV) • Ion Finteșteanu, Margareta Pâslaru, Angela Similea, Mihaela Mijea

 

#IonFintesteanu #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită