Istoria românilor

Coca Andronescu

Coca Andronescu (1932-1998) -copertă22

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Coca Andronescu (1)Coca Andronescu

3 iulie 1932, Pătârlagele, Buzău – 5 august 1998, București

 

Coca Andronescu a fost o îndrăgită actriță de teatru, film și televiziune care a jucat mare parte din carieră pe scena Teatrului Național din București.

A fost atrasă încă din adolescență de scenă și de aceea a urmat studii teatrale de Actorie la Institutul de Teatru din Cluj, promoția 1953.. Fiind frumoasă, cu umor și foarte talentată, rolurile au venit imediat. În anul absolvirii a jucat în multe spectacole din cadrul ATF Târgu Mureș și s-a căsătorit, pentru o scurtă perioadă, cu unul dintre colegii săi de promoție, Andrei Bursaci, viitor actor la Baia Mare, apoi la Oradea și la Teatrul „Nottara” din București. Au divorțat în 1956.

Un cocos fălos – Fabulă de Dorel Dorian

La 24 de ani era deja premiată pentru interpretare, fiind angajată la Teatrul Național București condus atunci de Zaharia Stancu. A făcut peste 40 roluri memorabile pe scena acestui teatru de renume, în piese precum Îmblânzirea Scorpiei, Fiicele, Gaițele, Ovidiu, Hangița sau Căruța cu paiațe. A jucat și în spectacole de teatru radiofonic, în Cuibul coțofenelor, Hanul Ancuței sau Minunata pantofareasă.

În film, a debutat în rolul episodic al unei eleve în Steaua fără nume de Mihail Sebastian, montare de referință a lui Sică Alexandrescu, în varianta TV a piesei Bădăranii de Carlo Goldoni și multe altele.

Titanic vals (1964)

A avut o atracție aparte pentru rolurile de comedie și un simț special al efectului artistic, motive suficiente pentru care a intrat în atenția regizorilor care au distribuit-o și în 28 de filme.

L-a reîntâlnit peste ani pe Andrei Bursaci, în 1967, pe platourile de filmare pentru comedia Balul de sâmbătă seara, a lui Geo Saizescu.

Balul de sâmbătă seara (1968)

Și în televiziune a fost remarcabilă, a rămas în memoria publicului românesc pentru rolul din mini-seria tv de mare succes la public și la critică, Tanța și Costel, în care a jucat alături de genialul Octavian Cotescu.

Tanța și Costel – În gară la Medgidia (1966)

A jucat în multe filme (dar nu destule, față de marele ei talent): Dragoste la zero grade, Șeful sectorului suflete, Comedie fantastică, Singurătatea florilor, Serenadă pentru etajul XII, Eu, tu și Ovidiu, Tufă de veneția, Expresul de Buftea, Alo, aterizează străbunica!…, În fiecare zi mi-e dor de tine, Cuibul de viespi, Moartea unui artist etc.

A jucat în numeroase scenete comice la TV, care făceau deliciul publicului. Pe lângă o prezență veselă și spontană, a avut și o voce inconfundabilă.

Giani di Ferrara

Aurel Storin i-a făcut actriței un admirabil portret: „Sclipire de-o secundă, spirit neastâmpărat, această actriță spumoasă ca o șampanie traversa scena într-o fluturare de voie bună. Ea contamina atmosfera din jur, stârnea parcă o stare specială de veselie și de mișcare euforică a moleculelor de aer care-i înveleau cuvintele și mișcarea ”.

S-a stins din viață după o lungă suferință la vârsta de 66 de ani.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Coca_Andronescu

 

Cuibul de viespi (1987) • Regia Horea Popescu, Cu: Tamara Buciuceanu, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu, Gheorghe Dinică, Tora Vasilescu, Constantin Diplan, Maria Ploae, Ovidiu Iuliu Moldovan, Viviana Alivizache, Mircea Albulescu, Alexandru Repan

 

***** [In English] *****

Coca Andronescu (2)Coca Andronescu

3 July 1932, Pătârlagele, Buzău – 5 August 1998, București

 

Coca Andronescu was a Romanian stage and film actress.

She graduated in 1953 from Cluj Theater Institute, where she worked as an actress for a while. Later moved to Bucharest where she was part of the team of actors at the National Theater. Althought theater was her first love, she also played notable roles in feature films/TV roles.

La iarbă albastră • Coca Andronescu și Ștefan Bănică

She formed a famous duo alongside Octavian Cotescu playing the roles of Tanța și Costel, a very comical young couple in a TV series that ran on the national television network between 1962–1973.

Source: http://www.imdb.com/name/nm0029065/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

*****

 

Minciuna • Coca Andronescu, Ion Marinescu, Florina Cercel

 

#istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #CocaAndronescu

----------

*Ediție revizuită și adăugită

3 comentarii la „Coca Andronescu