~ Personalitatea zilei* ~
Marin Moraru
31 ianuarie 1937, București – 21 august 2016, București
Marin Moraru a fost un mare actor de teatru, film, televiziune și radio, considerat un simbol al teatrului și cinematografiei românești.
S-a născut într-o familie modestă. Dorința lui de copil a fost să fie aviator, dar când a încercat să se înscrie la școala de pilotaj a fost respins pentru că era prea mic de statură. Tatăl său, ceferist, l-a încurajat să urmeze cursurile școlii de Construcții Căi Ferate – Întreținere Drumuri și Poduri, apoi pe cele ale Universității Politehnica, însă un anunț la radio l-a determinat să se înscrie la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”. A susținut examenul în fața unei comisii alcătuite din Marcel Anghelescu, Radu Beligan și Ion Finteșteanu și a fos primul pe listă… la respinși. I s-a permis, totuși, să participe la cursuri, fără să primească note, iar anul următor a dat examen din nou. A intrat și a fost trecut direct în anul II, fiind coleg cu Gheorghe Dinică, de care l-a legat până la sfârșitul vieții o puternică prietenie. A absolvit în anul 1961, la clasa Dina Cocea, având la examenul de diplomă rolul Agamiță Dandanache din piesa O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale.
I.L. Caragiale – Căldură mare • Marin Moraru și Radu Beligan
A jucat pe scenă la Teatrul Tineretului, Teatrul de Comedie, Teatrul „Bulandra”, Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, a fost conferențiar universitar la IATC București. Din anul 2002 a fost societar de onoare al Teatrului Național din București (1971–1974).
Victor Ion Popa – Take, Ianke și Cadîr Partea I • Radu Beligan, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Valentin Uritescu, Silvia Năstase, Monica Davidescu, Mihai Călin
A avut o carieră de excepție ca actor de film și teatru. A jucat în peste 30 de piese de teatru: Troilus și Cresida, Femeia îndărătnică de W. Shakespeare, Capul de rățoi de George Ciprian, D’ale carnavalului, O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Leonce și Lena de G. Buchner, Romulus cel Mare de Friedrich Dürrenmatt, Gaițele de Alexandru Kirițescu, Take, Ianke și Cadîr de Victor Ion Popa.
Victor Ion Popa – Take, Ianke și Cadîr Partea a II-a
Cariera sa teatrală a fost de multe ori dublată de cea cinematografică, jucând în aproape 25 de lungmetraje de referință: Actorul și sălbaticii, Toamna bobocilor, Operațiunea Monstrul, Iarna bobocilor, Concurs, Ringul, Cuibul de viespi, Amen etc.
Toamna bobocilor (1975) • Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Dumitru Furdui, Maria Ploae, Emil Hossu, Sebastian Papaiani, narator Octavian Cotescu
Iarna bobocilor (1977) • Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Constantin Diplan, Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Nae Gh. Mazilu, Emil Hossu, narator Octavian Cotescu
Se spune despre Marinuș Moraru că era foarte serios, discret și modest, chiar și în afara scenei, iar pasiunile sale au fost lectura și pescuitul la Dunăre alături de prietenii lui, Mircea Albulescu și Amza Pellea.
Aspirina si piramidonul • Marin Moraru și Marian Hudac
A fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce, a primit Premiul Gopo (2009) al Asociației pentru promovarea Filmului Românesc, pentru întreaga carieră, Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF 2015 pentru întreaga activitate, iar în 2012, o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală.
S-a stins din viață la 79 de ani din cauza unei boli necruțătoare și a fost înmormântat cu onoruri militare pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu.
Anecdote de Ion Luca Caragiale • Marin Moraru și Radu Beligan [TVR]
„După ce în copilărie a visat să devină aviator, destinul i-a rezervat un loc în galeria marilor personalități culturale ale țării, iar după o carieră strălucită de peste cinci decenii, în care a jucat și încântat în sute de roluri în teatru și film, a ajuns un veritabil etalon de profesionalism în cultura națională. Modest și jovial, emotiv din cale-afară, dezinvolt și vivace, Marin Moraru a primit din partea spectatorilor dragoste și admirație, într-un raport care a arătat mereu că respectul pentru meserie, dragostea de țară, credința în valori, nu sunt clișee desuete, ci au reprezentat elemente existențiale definitorii ale minunatului artist” [Cornel Spiru: Marin Moraru – actorul genial cu suflet de copil].
Mai mult: Marin Moraru [Wikipedia]
Profesioniștii cu Marin Moraru
***** [In English] *****
Marin Moraru
31 January 31, 1937, Bucharest – 21 August 2016, Bucharest
Marin Moraru was a Romanian theater and film actor.
He has worked as an actor on stage at Theatre of Youth, Comedy Theatre, Theatre „Lucia Sturdza Bulandra” and the National Theatre „Ion Luca Caragiale”, in great roles of classical and modern theater (W. Shakespeare, I.L. Caragiale, Samuel Beckett, Maxim Gorki, Victor Ion Popa etc).
Actorul și sălbaticii (1975) • Toma Caragiu, Mircea Albulescu, Margareta Pogonat, Marin Moraru, Ion Besoiu, Mircea Diaconu
Marin Moraru played in more than 30 movies, Un comisar acuză (1974), Actorul și sălbaticii (1975), Toamna bobocilor (1975), Operațiunea Monstrul (1976), Concurs (1982), Cuibul de viespi (1986), În fiecare zi mi-e dor de tine (1988) etc.
Since 2002, Marin Moraru was honorary associate of National Theatre in Bucharest.
*****
Operațiunea Monstrul (1976) • Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru, Ovidiu Schumacher, Alexandru Manolescu
#MarinMoraru #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 15 Iulie în istoria românilor
Pingback: 12 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 21 August în istoria românilor
Pingback: 12 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 15 Octombrie în istoria românilor
Pingback: Radu Beligan
Pingback: 26 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: Ion Luca Caragiale
Pingback: 13 Februarie în istoria românilor
Pingback: Octavian Cotescu
Pingback: 19 Februarie în istoria românilor
Pingback: 4 Aprilie în istoria românilor
Pingback: Mihail Sebastian
Pingback: 3 Iulie în istoria românilor
Pingback: 8 Iulie în istoria românilor
Pingback: 15 Iulie în istoria românilor
Pingback: Ștefan Mihăilescu–Brăila