Personalitatea zilei

Draga Olteanu-Matei

Draga Olteanu-matei (1933-2020)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Draga Olteanu-matei (1)Draga Olteanu-Matei

24 octombrie 1933, București – 18 noiembrie 2020, Iași

 

Draga Olteanu-Matei a fost o apreciată actriță de comedie în teatru, film, radio și televiziune.

De mic copil a avut înclinații spre spectacol: „Eu nu m-am gândit că o să ajung actriță, dar a existat de timpuriu ceva… m-am pomenit dintr-o dată gândind bine, recitând bine, dansând bine – toate acestea veneau în joaca mea. […] Când aveam trei ani, mi s-a dat rolul lui Iepurache-tac, cel care deschidea ușa lui Mos Crăciun; nu știu ce-oi fi făcut eu, dar lumea s-a amuzat”.

La Institutul de Teatru s-a prezentat la examenul de admitere, la insistențele părinților. Au fost o mie de candidați pe 14 locuri și a reușit. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956 iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa Ziariștii de Alexandru Mirodan.

De aici, totul este istorie. De-a lungul unei cariere prodigioase, a jucat în peste 50 piese de teatru, în 90 de filme și peste o sută de roluri în televiziune.

Articolul 214 de I.L.Caragiale • Draga Olteanu-Matei, Mihai Mălaimare, Mişu Fotino

A realizat roluri memorabile pe scena Teatrului Național, în: Coana Chirița după Vasile Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii: Coana Chirița (1986) și Chirița la Iași (1987), în care deține rolul principal, Gaițele de Kirițescu, Căruța cu paie de Mircea Ștefanescu, Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea, Domnișoara Nastasia de G.M. Zamfirescu, Pisica în noaptea de Anul Nou de D.R. Popescu, Autorul e în sală de Ion Băieșu, Azilul de noapte de Maxim Gorki, Crimă pentru pământ, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Sararu etc.

Gaițele (Teatru TV, 1993)

Este cunoscută din filme ca: Un surâs în plină vară, Răzbunarea haiducilor, Bariera, Ilustrate cu flori de câmp, Toamna bobocilor, Iarna bobocilor, Astă-seară dansăm în familie, Nea Mărin Miliardar, Buletin de București, Cucoana Chirița, Conu Leonida fata cu reactiunea, Căsătorie cu repetiție, Rămășagul etc.

Iarna bobocilor (1977)

A scris scenarii de film: Patima, Dumbrava minunată, Cucoana Chirița.

A avut o carieră de succes și în televiziune, cu apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu remarcabil cu regretatul Amza Pellea, jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV, dar și în Nea Marin miliardar, cel mai vizionat film artistic românesc din toate timpurile.

Nea Mărin miliardar (1979)

Pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, a apărut în spectacolul Mai ceva ca-n Dallas, care a avut premiera în anul 1992, alături de Romică Țociu și Ioana Casetti și în Ah, femeile! de Mihai Maximilian, din distribuția căruia mai făceau parte: Stela Popescu, Rodica Popescu Bitănescu, Cristina Stamate, Valentina Fătu, Liliana Mocanu, Miruna Birău, Diana Radu, Oana Sîrbu și Alexandru Arșinel.

Musafiri de Revelion •  Draga Olteanu-Matei și Dem Rădulescu

De-a lungul carierei sale impresionante, a fost distinsă cu numeroase premii: Premiul ACIN (1975, pentru Ilustrate cu flori de cîmp și Filip cel bun), Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, dar și Premiul TVR și Prime Time World Broadcast (PTWB) pentru Cea mai iubită actriță (2003), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul de Excelență al Revistei VIP (2005), Premiul „Constantin Tănase” (Israel), Premiul pentru ecranizare pentru copii (Moscova), Premiul UCR pentru Faimosul Paparazzo etc.

Draga Olteanu Matei recită Blestem de dragoste de M.R. Paraschivescu

După pensionarea sa de la Teatrul Național din București, în 1992 s-a retras pe meleagurile natale, la Piatra Neamț.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Draga_Olteanu-Matei

 

Cucoana Chirița (1986)

 

***** [In English] *****

Draga Olteanu-matei (2)Draga Olteanu Matei

24 October 1933, Bucharest – 18 November, 2020, Iași

 

Draga Olteanu Matei was an appreciated Romanian comedy actress, playing at National Theatre Bucharest, in numerous movies and television shows.

Golgota (1966)

Representative of the golden generation of Romanian theater, Draga Olteanu Matei has a rich track record. He starred in 90 films: A Bomb Was Stolen, Haiducii, The Explosion, Uncle Marin, the Billionaire, The Famous Paparazzo, in over 50 plays and 100 television roles.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Draga_Olteanu_Matei

*****

 

Toamna bobocilor (1975)

 

#personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality #DragaOlteanuMatei

----------

*Ediție revizuită și adăugită