România frumoasă

Adrian Pintea

Adrian Pintea (1954-2007)-21

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Adrian Pintea

9 octombrie 1954, Beiuș – 8 iunie 2007, București

 

Adrian Pintea a fost actor și regizor de teatru, film și televiziune. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București la clasa profesorului Petre Vasilescu în 1979.

Iancu Jianu, zapciul (1980)

A jucat la Teatrul „Nottara” din București, aducând o contribuție deosebita scenei și cinematografiei românești. A jucat în piese de teatru: Romeo și Julieta, Hamlet de William Shakespeare, Pescărușul, Livada de vișini de A.P. Cehov, Orfeu în infern de Tennessee Williams, Thomas Becket de Jean Anouilh, Repetiție cu Barrymore după William Luce (pentru ultimele două semnând și regia).

Iancu Jianu, haiducul (1981)

A apărut în numeroase filme: Aurel Vlaicu, Cei care plătesc cu viața, Domnișoara Christina, Iancu Jianu zapciul și Iancu Jianu haiducul în regia lui Dinu Cocea,  Între oglinzi paralele, Nostradamus, Un bulgăre de humă și la TV: Idiotul, A 12-a noapte.

Mihai Eminescu – Glossă [Arhiva TVR]

Pentru mulţi, actorul reprezenta şi reîntruparea lui Mihai Eminescu, recitându-i adesea poemele, dar  şi interpretându-l în pelicula Un bulgăre de humă (1989, regia Nicolae Mărgineanu).

Un bulgăre de humă (1989)

A publicat: Pămîntul americanului, Hamlet sau actorul lucid.  A fost distins cu ordinul Meritul cultural clasa Mare Comandor (2004), Premiul Criticii – Cel mai bun actor pentru Hamlet, etc.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Adrian_Pintea

 

Pădureanca (1986)

 

***** [In English] *****

Adrian Pintea

9 October 1954, Beiuș – 8 June 2007, București

 

Adrian Virgil Pintea was a Romanian theatre, film and television actor and director.

He graduated from the Theatrical and Cinematographical Arts Institute in Bucharest, Romania.

Falansterul (1979)

He appeared in the 2005 Romanian film Femeia visurilor directed by Dan Pița and made his last appearance in Francis Ford Coppola’s 2007 film Youth Without Youth.

*****

 

Youth without Youth / Tinerețe fără tinerețe (2007) Trailer

 

#personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality #AdrianPintea

----------

*Ediție revizuită și adăugită