Luminița Gheorghiu (1949 2021) -cover_23

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Luminița Gheorghiu (1_23)Luminița Gheorghiu

1 septembrie 1949, București – 4 iulie 2021

 

Luminița Gheorghiu este actriță de voce, scenă, film și televiziune.

În copilărie a studiat pianul în particular, dar și la Școala de Muzică. Pe când era în clasa a V-a, a început să viseze că într-o bună zi va ajunge actriță. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar.

A debutat în teatru într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra al IATC. După absolvire, a fost repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, unde a jucat alături de Marietta Sadova, în Profesiunea doamnei Warren. În 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, iar între 1976–2003 a fost actriță a Teatrului „Bulandra” din București. Aici, a fost remarcată în piesa Trei surori.

Stejar – extremă urgență (1973)

Cariera în film și-a început-o în filmul Stejar, extremă urgență (1973), urmat de Înainte de tăcere, Labirintul, Semnul Șarpelui, Secvențe…Mireasma ploilor târzii, Clipa de răgaz, primind primul rol principal în 1987, Catrina din filmul Moromeții. În 1985, când se pregatea pentru întâiul ei mare rol cinematografic, și-a pierdut fiica cea mare, Iuliana, de numai 6 ani, fapt ce a produs o dramă cumplită în familie. Teatrul și filmul sunt cele care au menținut-o în viață.

Moromeții (1987)

A devenit cunoscută de cinefili în țară și în afară o dată cu pelicula Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu, în rolul asistentei medicale care-și plimbă pacientul dintr-un spital în altul. Pentru acest rol, în 2006 a fost invitată specială a organizatorilor Festivalului de la Cannes, iar în 2007 a primit Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la gala premiilor Asociației Criticilor de Film din Los Angeles.

Moartea domnului Lăzărescu (The Death of Mr. Lazarescu) (2005)

A apărut apoi în Lombarzilor 8, A fost sau n-a fost?, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, Fața galbenă care râde, Nunta mută, Aurora, După dealuri, Sunt o babă comunistă (a interpretat rolul principal în ecranizarea romanului omonim scris de Dan Lungu și regizat de Stere Gulea, care a ales-o pentru că avea nevoie de „cineva care să poată interpreta un personaj tipic, din clasa medie, din perioada comunistă, inteligent, cu simțul umorului, cu autoironie”…), Poziția copilului (Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, 2013), Cuscrii, Aferim! și ultimul film, Deschide ochii (2016).

Sunt o babă comunistă (2013)

Tacâmuri de pui de la Teatrul „Bulandra”, Piața Vladimir de la Teatrul „Nottara” și Baba care ascultă ABBA de la Teatrul Metropolis au prilejuit ultimele compoziții de substanță, rămase în memoria spectatorilor. „Dragostea şi râsul sunt cele mai bune leacuri pentru a putea trece cu sens prin această viaţă scurtă şi destul de complicată pentru fiecare dintre noi”, credea Luminiţa Gheorghiu…

Marfa și banii (2001)

Este o listă lungă a premiilor câștigate de-a lungul timpului, în afară de cele deja menționate: Premiul Publicului la Sundance Film Festival (pentru Train de vie, 1998), Premiul pentru cea mai bună actriță – TIFF 2005, Premiul de interpretare la Festival International du Film Francophone Namur 2005, Premiul UCIN pentru interpretare (2005), Premiul pentru cea mai bună actriță – Festival du Film Francophone Lumiers de SAFI 2006, Premiul Municipiului București pentru Cea mai bună actriță în stagiunea teatrală 2008–2009, Premiul pentru Cel mai bun rol secundar feminin – Gala Premiilor Gopo 2010, Premiul UCIN pentru cea mai bună actriță (2013), Premiul Academiei pentru rolurile din Poziția copilului și Sunt o babă comunistă (2013), Premiul de Excelență TIFF 2013, Premiul de Onoare pentru merite extraordinare aduse cinematografiei românești (2013), Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină în rol principal – Gala Premiilor Gopo 2014, Premiul pentru interpretare – Central European Film Festival 2014, Premiul pentru întreaga activitate UNITER 2016 etc.

Luminița Gheorghiu (3_23)S-a stins după o lungă și grea suferință anul trecut.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Lumini%C8%9Ba_Gheorghiu_(actri%C8%9B%C4%83)

 

Luminița Gheorghiu – Interviu HotNews

 

***** [In English] *****

Luminița Gheorghiu (2_23)Luminița Gheorghiu

September 1, 1949, Bucuresti – July 4, 2021

 

Luminița Gheorghiu was a Romanian film actress, TV personality and artistic performer in East Central Europe.

She studied Ion Cojar’s acting method under Ion Cojar himself at what is now called the National University of Theatre and Film from Bucharest.

She had played in tens of movies and theatre shows since her graduation in 1972, but her real international breakthrough came with a role in the critically acclaimed The Death of Mr. Lazarescu (2005), for which she won the Los Angeles Film Critics Association Award for Best Supporting Actress. For her performance in Child’s Pose (2013), Luminița was nominated for Best Actress at the European Film Awards.

Poziția copilului (Child’s Pose) (2013)

Gheorghiu’s roles have mostly been in Romanian and French, including that in Code Unknown with Juliette Binoche.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Lumini%C8%9Ba_Gheorghiu

*****

 

Fața galbenă care râde (The Yellow Smiley Face) (2008)

 

#istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #LuminitaGheorghiu

----------

*Ediție revizuită și adăugită