Ștefan Iordache (1941-2008) -cover22
Personalitatea zilei

Ștefan Iordache

(3 februarie 1941 – 14 septembrie 2008)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Ștefan Iordache (1)22Ștefan Iordache

3 februarie 1941, Calafat, Dolj – 14 septembrie 2008, Viena, Austria

 

Ștefan Iordache a fost unul dintre cei mai apreciați actori de teatru, film, radio și televiziune din România.

În școală a fost bun la matematică și științele exacte. Studiile teatrale nu au fost prima lui alegere. Și-a dorit să devină doctor, dar la 16 ani, a picat examenul de admitere la Medicină. După acest eșec, întâmplarea a făcut să fie inclus în brigada artistică a unei cooperative. În anul următor, 1959, a dat la Teatru și a fost admis ultimul la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. A absolvit în 1963 secția de Actorie a institutului, printre primii, cu nota 10, în aceeași generație cu nume precum Irina Petrescu, Cornel Coman sau Valentin Uritescu.

Străinul (1964) • Ștefan Iordache, Irina Petrescu, Șerban Cantacuzino, George Calboreanu, Ștefan Ciubotărașu, Fory Etterle, George Măruță, Gheorghe Dinică etc.

Ștefan Iordache (3)22

Pentru examenul de licență, a interpretat rolul principal din Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită de Bertolt Brecht, după care a avut o carieră artistică încununată de succes.

După absolvirea facultății, a fost repartizat la Teatrul din Reșița, apoi a trecut pe la teatrele din Timișoara și Constanța, pentru a cunoaște perioada de glorie la Teatrul „Nottara” din București, unde a jucat până în anul 1977.

A interpretat memorabil rolurile principale din Hamlet, Crimă și pedeapsă, O noapte furtunoasă.

Sonetul 138 de William Shakespeare

Între 1977–1990 a jucat pe scena Teatrului Mic, magnific în Maestrul și Margareta, Emigranții, Amurgul burghez, Lolita, Alex și Morris, etc. După 1990, pe scena Teatrului Național din Craiova, s-a remarcat în mai multe roluri cu care teatrul craiovean a cunoscut mari succese intenaționale. A colaborat și cu Teatrul Național București, în Richard al III-lea, Titus Andronicus, O scrisoare pierdută, Barrymore. Aici a jucat ultimul său rol în teatru, Prințul Potemkin, în Ecaterina cea Mare de G.B. Shaw (2008). A slujit magistral teatrul românesc vreme de 49 de ani.

Doctorul Poenaru (1978) •  Victor Rebengiuc, Ștefan Iordache, Elena Dacian, Vasile Nițulescu, Gheorghe Dinică etc.

În film a debutat în 1964, în Străinul, regizat de Mihai Iacob, alături de Irina Petrescu, Șerban Cantacuzino, George Calboreanu, Ștefan Ciubotărașu, Fory Etterle, George Măruță și Gheorghe Dinică. Cariera sa cinematografică, derulată pe parcursul unei jumătăți de secol a fost la fel de puternică. A făcut roluri de neuitat în Străinul, Un film cu o fată fermecătoare, Doctorul Poenaru, Bună seara, Irina, De ce trag clopotele, Mitică?, Concurs, Ciuleandra, Glissando, Noiembrie, ultimul bal, Hotel de lux, Cel mai iubit dintre pamînteni, Eu sunt Adam, Ticăloșii, și multe altele.

Cel mai iubit dintre pamânteni (1993) [Se poate viziona numai direct pe YouTube, click pe săgeată!]

A avut o lungă colaborare cu Teatrul Național Radiofonic, pe parcursul căreia a înregistrat peste 60 de piese.

Teatru radiofonic după drama Faust de Johann Wolfgang von Goethe,  în traducerea lui Lucian Blaga • Ștefan Iordache, Mircea Albulescu, Violeta Andrei, Florian Pittiș, Corado Negreanu, Marcel Iureș etc.

A fost și un sensibil interpret de muzică ușoară. A fost celebru cuplul Ștefan Iordache–Sanda Ladoși, care a înregistrat mai multe CD-uri, participând împreună la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia.

Sanda Ladoși & Ștefan Iordache – Între noi mai e un pas

A fost distins cu Premiul ACIN (1978, 1984, 1989), Premiul UNITER pentru cel mai bun actor (2001), Premiul de Excelență în cinematografia românească la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2006).

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Iordache

 

Iris Murdoch – Prințul negru Teatru TV, în colaborare cu Teatrul Nottara • Ștefan Iordache, Dana Dogaru, Constantin Cotimanis, Cristina Stoica, Victoria Cociaş, Camelia Zorlescu, Ion Haiduc etc.

 

***** [In English] *****

Ștefan Iordache (2)22Stefan Iordache

3 February 1941 in Calafat, Romania – 14 September 2008

 

Stefan Iordache was a film and stage Romanian actor. He starred in more than 50 plays and more than 30 films, such Cel mai iubit dintre pamînteni (The Most Beloved of Earthlings, 1993), Glissando (1982) and Ticăloșii (The Bastards, 2007).

Ticăloșii (2007)

He was, also, a very good singer.

In 2006, he was voted the best actor in Romania.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Iordache

*****

 

Ștefan Iordache & Monica Anghel – Eu nu te intreb (I don’t ask)

 

#StefanIordache #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită