George Calboreanu (1896-1986) în Apus De Soare -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

Foto: George Calboreanu în Apus de Soare

 

George Calboreanu (1)George Calboreanu

3 ianuarie 1896, Turnișor, Sibiu – 12 iulie 1986, București

 

Actor de teatru și film cu o carieră impresionantă pe marile scene românești.

A absolvit Școala de Arte și Meserii din București și a plecat la Constanța, sperând a se îmbarca pe furiș pe un vapor. Planul nu i-a reușit, fiind obligat să se întoarcă la Bucuresti. A intrat în corul unei biserici și s-a prezentat la concurs la Teatrul de Operetă de la Parcul Oteteleșteanu. A produs neînțelegeri la deliberare între membrii juriului, unul susținea că este tenor, altul bas, altul bariton și l-au respins. S-a înscris la Conservatorul din Iași, la clasa lui State Dragomir, în paralel audiind și cursurile Facultății de Litere și Filosofie.

Bădăranii (1960)

A debutat pe scena Teatrului Național din Iași, în stagiunea 1917–1918, ca elev al ilustrei actrițe Aglae Pruteanu, în piesa Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri apoi a jucat rolul lui Chiriac din O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale.

După numai doi ani, a debutat ca actor profesionist la Teatrul Național din Cluj, unde a A jucat în Messalina și Butoreștii. Rolul Amos din ultima piesă i-a adus un premiu constând într-o călătorie de studii la Viena.

A debutat în București în compania „Bulandra”, unde a jucat în: Don Juan, L’Aiglon, Cadavrul viu și Masca și obrazul. La Teatrul Popular, înființat de Nicolae Iorga, a jucat cu mare succes rolul lui Raskolnikov din Crimă și pedeapsă.

Străinul (1964)

Și, în sfârșit, și-a făcut intrarea la Național, la 30 de ani, cu sprijinul lui Alexandru Davila, în spectacolul Vlaicu-Vodă. În 1928 a devenit societar al instituției – de care nu s-a mai despărțit. A contribuit la lansarea de piese, autori, personaje românești, manifestând încredere față de scriitorii tineri și generozitate. A jucat în Omul cu mârțoaga de George Ciprian (1927), Titanic Vals de Tudor Mușatescu (1932), Idolul și Ion Anapoda de George Mihail Zamfirescu (1934), Marele duhovnic și Glafira de Victor Eftimiu, Borgia de Alexandru Kirițescu, Meșterul Manole de Lucian Blaga, Maestrul de Mircea Ștefănescu, Letopiseți de Mihail Sorbul, Ovidiu de Nicolae Iorga și altele de Paul Prodan, Ticu Arhip, Caton Theodorian.

Neamul Șoimăreștilor (1965)

Una din marile reușite ale carierei sale a fost rolul lui Ștefan cel Mare. L-a făurit ca personaj, întâia oară, într-o piesă azi uitată, Maria de Mangop de Mircea Dem. Rădulescu (1953). Apoi l-a desăvârșit în Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea la Naționalul din București, dând o efigie modernă personajului dramatic, monumentalizând și, deopotrivă, umanizând rolul. E cert că pentru generațiile postbelice ilustrul domnitor are chipul scenic dat de Calboreanu, așa cum pentru perioada anterioară îl avea pe acela creat de Constantin I. Nottara.

Apus de Soare (1968) Teatru TV

La toate astea se adaugă cele 11 filme în care a jucat: Bădăranii, Omul de lângă tine, Lumina de iulie, Străinul, Neamul Șoimăreștilor, Legenda, Frații Jderi, Ultimele zile ale verii, etc., precum și sutele de imprimări la Radio, care au imbogatit Fonoteca de Aur.

A fost distins cu Ordinul Muncii Clasa I și cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967), de asemenea (anterior anului 1960) a primit și titlul de Artist al Poporului.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Calboreanu și: https://www.cinemagia.ro/actori/george-calboreanu-2328/

 

Frații Jderi (1974)

 

***** [In English] *****

George Calboreanu (2)George Calboreanu

5 January 1896, Turnișor, Sibiu – 12 July 1986, București

 

George Calboreanu was a Romanian theater and film actor. He debuted as an actor in the company Bulandra in Bucharest. He made the entry to National, at 30 years in the drama Vlaicu Voda. In 1928 he became associate of the institution – which has not been separated.

Calea Victoriei sau cheia visurilor (1965)

In film, Calboreanu is known for Neamul Șoimăreștilor (1965), Fratii Jderi (1973) and Calea Victoriei sau cheia visurilor (1965).

More on: http://www.imdb.com/name/nm0129378/bio

*****

 

Omul de lângă tine (1961)

 

#todaysmemory #todayspersonality #istoriaRomaniei #romanifrumosi #GeorgeCalboreanu

----------

*Ediție revizuită și adăugită

6 comentarii la „George Calboreanu

  1. Pingback: 12 iulie în istoria românilor

  2. Pingback: Lucia Sturdza Bulandra

  3. Pingback: Ștefan Iordache

  4. Pingback: 30 Septembrie în istoria românilor

  5. Pingback: 21 Noiembrie în istoria românilor

  6. Pingback: George Vraca

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: